Rusia, condamnată la CEDO să despăgubească profesorii, elevii și părinții școlilor românești din Transnistria

0 436
Rusia a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului la plata a 126. 000 de euro ca prejudicii morale și a 5.000 de euro cheltuieli de reprezentare către profesorii, elevii și părinții a patru școli cu predare în limba română din Transnistria, potrivit unui comunicat al Asociației Promo-LEX, transmit IPN și Radio Chișinău, transmite Agerpres.
Imagini pentru romanii din transnistria liceul lucian blaga
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice opt hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, se arată în comunicat.
Potrivit avocaților Asociației Promo-LEX, care reprezintă reclamanții în instanța de la Strasbourg, în cauza ‘Iovcev și alți 13 împotriva Republicii Moldova și a Federației Ruse’, CEDO a constatat violarea dreptului la instruire, la respectarea vieții private și de familie, dar și a dreptului la libertate și siguranță de către guvernul rus, care susține regimul separatist de la Tiraspol.
„Reclamanții sunt profesori, angajați, elevi și părinți ai patru școli cu predare în grafie latină în regiunea transnistreană: Liceul Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Dubăsari, Liceul Teoretic Ștefan cel Mare din Grigoriopol și Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari”, precizează Promo-LEX.
În februarie 2014, amintește comunicatul, Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, contabila și șoferul au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Ei au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă la așa-zisa „vamă” (între Republica Moldova și Transnistria) salariile plătite de Chișinău profesorilor școlii respective.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php