SUA şi Polonia cer verificări mai stricte asupra echipamentelor 5G

0 412

Statele Unite şi Polonia consideră că furnizorii de echipamente 5G ar trebui evaluaţi riguros pentru a nu fi supuşi controlul vreunui guvern străin, conform unei declaraţii comune semnată luni

https://youtu.be/HuwpFedGfBo

Evoluţia survine într-un moment când SUA conduse de Donald Trump au început să fie atente la pericolele pe care le prezintă construirea de reţele 5G cu echipamente produse de compania Huawei, suspectată de operaţiuni de spionaj pentru Partidul Comunist.

Cercurile de intelligence americane au adus cu prioritate chestiunea în atenţia serviciilor ţărilor aliate, însă în afară de comunitatea agenţiilor din lumea anglo-saxonă – aşa numita Five Eyes – Europa occidentală pare surdă.

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei Technologies Co Ltd a negat acuzaţiile că echipamentele sale oferă intrări pentru agenţiile de informaţii din Beijing, deşi legăturile sale cu regimul comunist sunt de netăgăduit, iar participaţia companiei este şi ea ascunsă de un sistem extrem de opac.

Huawei are o poziţie puternică în Polonia, datorată în mare parte preţurilor de dumping pe care le practică. Pe de altă parte Polonia a ales parteneriatul cu administraţia Donald Trump ca pilon central al politicii sale externe.

„Toate ţările trebuie să se asigure că furnizorii de încredere şi numai cei de încredere participă la reţele”, se arată în declaraţie, semnată de vicepreşedintele american Mike Pence şi de premierul polonez Mateusz Morawiecki la Varşovia.

Declaraţia subliniază importanţa verificărilor pentru a se stabili dacă un furnizor este supus controlului de către un guvern străin, dacă are o structură de participaţie transparentă şi dacă foloseşte practici corporative transparente.

Deşi, evident, numele companiei Huawei nu a fost rostit, compania chineză apropiată de regimul comunist este ţinta numărul 1 a declaraţiei.

Huawei rămâne sub observaţie în Polonia, unde autorităţile au arestat un angajat chinez al companiei şi un fost oficial de securitate polonez acuzaţi de spionaj în ianuarie.

„Serviciile de securitate poloneze au desfăşurat şi desfăşoară activităţi în acest sens şi au detectat fapte care pot fi calificate drept acţiuni de spionaj”, a declarat preşedintele polonez, Andrzej Duda, în cadrul unei conferinţe de presă cu Pence.

 

sursa: Epoch Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php