Terorism intelectual în Suedia: Un profesor își poate pierde postul pentru că a observat diferențele biologice între bărbați și femei

0 541

„Dacă vrei o imagine a viitorului, închipuie-ţi o cizmă zdrobind mutra unui om — şi asta pentru vecie.”

„— Spune-mi, Winston, cum îşi exercită un om puterea asupra altui om?

Winston se gândeşte puţin, cu ochii în tavan, apoi zice:

— Făcându-l să sufere.

— Exact. Făcându-l să sufere. Ascultarea nu ajunge. Dacă nu-l faci să sufere, cum poţi fi sigur că ascultă de voinţa ta şi nu de-a lui? Puterea constă în a-l umili și a-i provoca durere. Ai putere atunci când rupi conştiinţa omului în bucăţi, iar bucăţile vii le rearanjezi în forme noi, pe care tu însuţi le hotărăşti, începi să înţelegi, acuma, ce fel de lume pregătim noi? Este exact opusul acelor utopii hedonistice cretine, pe care şi le imaginau vechii reformatori. Este o lume a fricii, a trădării, a chinurilor, o lume în care calci în picioare și eşti călcat în picioare, o lume care, pe măsură ce se va perfecţiona, va deveni nu mai omenoasă, ci mai puţin omenoasă. În lumea asta, progresul va însemna progresul durerii.

Vechile civilizaţii pretindeau că sunt întemeiate pe iubire şi dreptate. Civilizaţia noastră are la temelie ura. În lumea noastră, singurele sentimente vor fi teama, furia, triumful şi auto-umilirea. Vom avea grijă să le distrugem pe toate celelalte – pe toate. Deja suntem pe cale de a jugula anumite atitudini care au supravieţuit dinainte de Revoluţie. Am rupt legăturile dintre copil şi părinte, dintre bărbat şi femeie. Cine mai îndrăzneşte, în ziua de astăzi, să aibă încredere într-o nevastă, într-un copil, într-un prieten? Iar în viitor nu vor mai exista nici neveste, nici prieteni. Copiii vor fi luaţi de la sânul mamei de mici, cum iei ouăle de la găină. […] Nimeni nu va mai fi loial decât Partidului, nimeni nu va mai iubi pe nimeni altcineva decât pe Fratele cel Mare. Nu se va mai auzi un alt râs afară de hohotul celui care triumfă la înfrângerea unui duşman. Nu vor mai exista nici artă, nici literatură, nici ştiinţă. Când vom fi atotputernici, nu vom mai avea nevoie de ştiinţă. Nu va mai fi nici o deosebire între frumos și urât. Nu va mai exista curiozitate şi nici o bucurie a vieţii. Orice plăcere va fi anihilată. Dar întotdeauna – ţine mine, Winston – întotdeauna va exista intoxicaţia puterii, din ce în ce mai insistentă şi mai subtilă, întotdeauna şi în orice moment va exista fiorul victoriei, senzaţia indescriptibilă pe care o ai când calci în picioare un duşman neputincios.

Dacă vrei o imagine a viitorului, închipuie-ţi o cizmă zdrobind mutra unui om — şi asta pentru vecie.

O’Brien se opreşte, ca şi cum s-ar aştepta ca Winston să comenteze în vreun fel. Dar Winston încearcă din nou să se facă una cu patul şi tace. Parcă i-a îngheţat inima. O’Brien continuă:

— Şi să nu uiţi că imaginea despre care vorbesc este pentru vecie. Mutra respectivă va rămâne pentru totdeauna la locul ei, sub cizmă. Ereticul, duşmanul societăţii, îl vom avea întotdeauna la îndemână şi-l vom înfrânge, îl vom umili pentru a nu-ştiu-câta oară.

Asta este, Winston, lumea pe care o pregătim. O lume de victorii peste victorii, de triumf peste triumf, care apasă, apasă, apasă pe nervul puterii. Eşti pe cale, din câte văd eu, să-ţi dai seama cam cum va arăta lumea aceea. Nu te teme, până la urmă vei face mai mult decât s-o înţelegi: o vei accepta, îi vei ieşi înainte și vei ajunge parte integrantă din ea.”

(George Orwell, 1984)

 

Un profesor universitar din Suedia este investigat pentru „anti-feminism” și „transfobie” după ce a afirmat că există diferențe fundamentale între bărbați și femei, diferențe fundamentate biologic” și că genurile nu pot fi privite „doar din perspectiva unor constructe sociale”, relatează Academic Rights Watch

Germund Hesslow – profesor de neuroștiințe la Universitatea Lund – doctor în filosofie și neuropsihologie, și-ar putea pierde slujba. Dr. Hesslow afirmă că a fost începută o „investigație completă” și că au fost discuții despre întreruperea cursurilor pe care le predă sau înlocuirea sa ca titular.

„Dacă răspunzi la o asemenea întrebare ești sub presiunea severă a timpului și trebuie să fii foarte scurt – iar eu am folosind o exprimare care consider că a fost complet inofensivă, dar studenta, nu”, spune Hesslow cu referire la studenta care l-a reclamat.

Hesslow a fost chemat la o întâlnire cu un oficial al universității, după ce o studentă s-a plâns că profesorul are „o agendă anti-feministă personală”. Oficialul i-a cerut să se distanțeze de două observații ale sale: aceea că că femeile lesbiene au o orientare sexuală (specific) masculină și aceea că „orientarea sexuală a trans-sexualilor este o chestiune de definiție”.

După ce a fost admonestat, Hesslow a refuzat să retragă comentariile, pe motiv că „a făcut destule” deja și că nu mai trebuie să explice sau apere cuvintele.

„La un moment dat, trebuie să cauți un sens al proporțiilor. Dacă ar deveni acceptabil ca studenții să întregistreze prelegerile pentru a găsi formulări compromițătoare și apoi a cere implicarea facultății prin scrisori lungi și întâlniri cu conducerea, ar trebui să renunțăm complet la educația medicală”, afirmă Hesslow într-un răspuns scris la acuzații, remis rectoratului universității.

El a respins de asemenea acuzația că are o agendă politică – pretinzând că singura lui agendă a fost să lase faptele științifice, nu noile convenții sociale, să dicteze modul în care își predă cursurile.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php