Grecia, îngenunchiată, își plânge morții. Bilanțul victimelor incendiilor crește dramatic: 81 de oameni au pierit în infernul grecesc

0 389
ACTUALIZARE 25.07: Disperare și furie sunt sentimentele pe care le trăiesc în aceste zile rudele sutelor de persoane dispărute după incendiile devastatoare din estul Greciei, al căror bilanț se ridică la 80 de morți și peste 180 de răniți.

„Mati nu mai există”, a declarat primarul din  Rafina, vorbind despre cele peste 1.000 de clădiri și 300 de mașini” avariate în infern. ”Mă tem că ar putea să existe alte victime și dispăruți”, a declarat la rândul său pentru AFP un consilier municipal din Rafina. Locuitorii și turiștii care se aflau în Mati și Rafina pentru a se bucura de mare și soare nu pot descrie ororile pe care le-au trăit în orele fatale când incendiile au izbucnit în orașele populare de pe litoral, mistuind vieți și clădiri, scrie greekreporter, în care se vorbește de inexistența unui plan de reacție al autorităților în fața dezastrelor. De asemenea, marți, procurorul Curții Supreme, Xeni Dimitriou, a ordonat o anchetă privind cauzele incendiilor pe baza indicațiilor că reactia statului la situația de urgență a fost extrem de lentă și că nici un plan de evacuare pentru o astfel de situație nu a fost în vigoare
sursa: ActiveNews

Este stare de urgență în Grecia. Cel puțin 60 de persoane au murit, iar alte peste 100 au fost rănite, în urma incendiilor de vegetație izbucnite în apropierea capitalei, Atena.

Corpurile neînsuflețite a 26 de persoane au fost descoperite marți dimineață în apropierea unei plaje din zona localității Rafina, au declarat voluntari de la Crucea Roșie și un oficial local.

Bilanțul anterior al incendiilor de vegetație, anunțat la primele ore ale dimineții de marți, era de cel puțin 24 de morți, ca mai apoi să crească la 50.

Peste 600 de pompieri sunt implicați în acțiunile de stingere a incendiilor de vegetație care au cuprins zone întinse la vest și est de Atena.

Un nor de fum cu nuanțe negre și portocalii a acoperit cerul Atenei, astfel că mai multe zboruri au fost redirecționate din cauza vizibilității reduse, relatează Sky News.

„Vom face tot ce este uman posibil să ținem sub control” situația, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, care a sugerat că există anumite suspiciuni în ceea ce privește cauzele acestor incendii.

„Sunt îngrijorat de izbucnirea simultană de incendii, atât la est, cât și la vest de Attica”, a afirmat Tsipras.

Un prim incendiu de vegetație a izbucnit într-o pădure de pini din zona localității Kineta, la 50 de kilometri vest de Atena, între capitala Greciei și Corint.

Autoritățile elene au închis autostrada Atena-Corint, una din cele două șosele majore către Peninsula Peloponez. Și traficul feroviar în zonă a fost suspendat.

Al doilea incendiu major de vegetație a izbucnit în zona Penteli, la nord-est de Atena, afectând localitățile Rafina și Mati, două destinații turistice populare.

Incendiul de vegetație din zona localității Mati, aflată la 29 de kilometri est de Atena, este considerat drept cel mai periculos astfel de incident din Grecia după un incendiu devastator care a afectat sudul Peninsulei Peloponez în august 2007, în urma căruia zeci de persoane au decedat.

Majoritatea victimelor au decedat sau au fost rănite în zona localității Mati, a declarat marți Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt la Guvernului grec.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina pentru a reveni de urgenţă în Grecia.

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, a spus Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia.

Televiziunile au difuzat imagini cu locuitori care încercau să fugă cu maşinile şi cu numeroase imobile afectate de flăcări.

„Dacă nu aş fi plecat, aş fi ars”, a spus Maria, o pensionară de 67 de ani care locuieşte la Mati, citată de AFP. Pentru că nu a mai avut timp, ea a trebuit să-şi abandoneze cei doi câini pentru a se refugia într-o localitate apropiată.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

 

 

 

sursa: Cotidianul

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php