Doctrina nucleară a lui Trump adoptă o poziţie mai dură faţă de Rusia

0 295

Administraţia preşedintelui Donald Trump doreşte să restructureze arsenalul nuclear american şi să dezvolte noi arme atomice cu putere redusă, în principal ca răspuns la acţiunile ruşilor din ultimii câţiva ani, conform unei declaraţii publicate vineri.

https://youtu.be/2izp4H8bO9g

Evaluarea Situaţiei Nucleare evidenţiază obiectivele nucleare ale Pentagonului în timpul mandatului lui Trump, fiind pentru prima dată din 2010 când armata a detaliat modul în care anticipează ameninţările nucleare în următoarele câteva decenii.

Documentul susţine că Rusia trebuie să fie convinsă că va înfrunta „costuri cumplite inacceptabile” dacă va ameninţa chiar şi cu un atac nuclear limitat în Europa.

„Acesta este un răspuns la expansiunea capabilităţii ruşilor şi ca răspuns la natura strategiei şi doctrinei lor”, a afirmat secretarul apărării Jim Mattis în rezumatul de 75 de pagini al evaluării respective, care evidenţiază de asemenea temerile SUA cu privire la Coreea de Nord, Iran şi China.

Efortul condus de Pentagon, cunoscut oficial drept o evaluare a situaţiei nucleare, are loc de regulă la începutul unei noi administraţii.

Documentul indică în mod specific o doctrină rusă cunoscută sub numele de „intensificare pentru detensionare”, pe baza căreia Moscova ar folosi sau ar ameninţa cu folosirea unor arme nucleare de putere mai mică în cadrul unui conflict convenţional limitat în Europa, pentru a convinge SUA şi NATO să facă un pas înapoi.

Documentul recomandă o soluţie în doi paşi.

Modificarea „unui număr mic” de rachete balistice de rază lungă transportate de submarinele strategice Trident pentru a putea fi echipate cu focoase nucleare de capacitate mică ar fi un prim pas.

Al doilea pas, „pe termen mai lung”, prevede dezvoltarea unei rachete de croazieră, înarmată nuclear şi cu lansare de pe mare – readucând în scenă o armă care a existat în timpul Războiului Rece, dar care a fost retrasă în 2011 de către fosta administraţie Obama.

De asemenea, documentul numeşte Coreea de Nord „o ameninţare clară şi gravă” pentru SUA şi aliaţii săi şi avertizează că orice atac nuclear nord-coreean împotriva Americii sau a aliaţilor săi va rezulta în „eliminarea acelui regim”.

„Nu există niciun scenariu în care regimul lui Kim [Jong-un] ar putea folosi arme nucleare şi apoi să supravieţuiască”, precizează documentul.

 

 

sursa: Epoch Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php