Premieră după căderea comunismului: Manevre militare NATO la granița dintre Polonia și Lituania. Este simulat un atac al Rusiei

0 409
Pentru prima dată de la căderea comunismului, trupe americane și britanice au simulat, în cadrul unor manevre NATO, strategia de apărare a graniței dintre Lituania și Polonia în zona coridorului Suwalki. 
Premieră după căderea comunismului: Manevre militare NATO la granița dintre Polonia și Lituania. Este simulat un atac al Rusiei
În eventualitatea unui atac al Rusiei, odată ocupată această strâmtoare, cele trei state baltice ar fi izolate de restul țărilor NATO. Comandantul forțelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, a declarat agenției Reuters că aceste manevre sunt deosebit de importante pentru a semnala Moscovei decizia Alianței de a interveni în apărarea țărilor din flancul estic al NATO.
Rusia respinge orice intenție de a ataca țările baltice, susținând că NATO, prin actualele manevre, subminează stabilitatea în Europa de Est. Până în 2014, când Rusia a anexat abuziv peninsula Crimeea, în țările baltice nu erau trupe NATO, conform Radio Europa Liberă.
Situația s-a schimbat acum radical, în statele baltice și Polonia fiind staționați peste 4.500 de militari NATO.
Alianța nord-atlantică se așteaptă ca Rusia să organizeze manevre militare masive în septembrie, la care ar putea participa în jur de 100.000 de militari. Iar oficialități din țările baltice cred că în cursul acestor manevre se va simula și un atac în coridorul Suwalki.
Ministrul lituanian al apărării este convins că manevrele militare rusești de anvergură prevăzute pentru septembrie ar putea ascunde o staționare permanentă de trupe ale Rusiei la flancul estic al NATO.
Raimundas Karoblis a mers la Washington pentru a cere sprijin din partea responsabililor și aleșilor americani, într-un moment în care țările baltice — în primă linie în fața Rusiei — își modernizează structurile de apărare în încercarea de a împiedica Moscova să se amestece în treburile lor interne.
Cele trei republici baltice au relații tensionate cu Moscova după ce și-au obținut independența, iar zgomotul de arme venit din partea cealaltă a frontierei — întâi din Georgia, apoi din Ucraina — nu le oferă mai multă siguranță.
Potrivit ministrului lituanian, președintele rus Vladimir Putin „vrea să testeze NATO și probabil cel mai bun mijloc de a o face sunt republicile baltice”.
În paralel,  Rusia denunță deciziile NATO de suplimentare a efectivelor militare în țările est-europene, cerând Alianței Nord-Atlantice să pună capăt, „până nu este prea târziu”, atitudinii de confruntare și avertizând că relațiile sunt la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece.
 „Încercările de a trece peste principiile Tratatului fondator NATO sunt periculoase și intră în contradicție cu interesele inițiale ale statelor membre. Observăm încercări ale Alianței Nord-Atlantice de a legitima consolidarea capacităților militare în apropierea frontierelor Rusiei, care, combinate cu activități militare în anumite țări membre, generează schimbarea echilibrului de putere în Europa și conduc spre o nouă cursă periculoasă a înarmării”, avertizează Administrația de la Moscova.
sursa: ActiveNews
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php