Guvernul turc a interzis slujirea de Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Panaghia Soumela

1 436

Mărturie a peste 1000 de ani de cultură, civilizaţie şi trăire creştin ortodoxă a Imperiu Bizantin, Mănăstirea Panaghia Soumela este astăzi un arc peste timp. Un arc ce unește o lume apusă cu o Ortodoxie mărturisitoare, continuatoare a Imperiului Roman de Răsărit.

Situată în Asia Mică, în istoricul Trapezunt, mănăstirea a fost fondată în anul 386 d.Hr., în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare (375-395). După tradiţie, doi monahi au găsit aici o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, aceasta identificându-se cu prima icoană a Maicii Domnului pictată de către Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. După căderea Imperiului de Trapezunt, ultima baricada bizantină, Mănăstirea Panaghia Soumela a intrat sub stăpânirea sultanilor otomani. Au urmat secole de încercare, dar şi perioade de renaştere.

Istoria s-a reînnodat pentru scurt timp în anul 1931, când un monah a fost lăsat să locuiască acolo. După doar un an a fost alungat de către autorităţi, părintele luând cu sine icoana Maicii Domnului, împreună cu alte relicve sfinte, și  le-a dus în Grecia, unde au fost expuse la Muzeul Bizantin din Atena.

După lungi tratative cu guvernul turc, în anul 2010, după 88 de ani, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a săvârşit dumnezeiasca Liturghie în ruinele fostei Mănăstiri Panaghia Soumela. De atunci, în fiecare an, peste 10.000 de credincioşi urcau la 15 august la altitudinea de 1.063 metri, ca să o cinstească pe Maica Domnului.

Însă conform comunicatului oficial al Ministerului de Cultură turc, în anul 2016, săvârşirea dumnezeieștii Liturghii la Panaghia Soumela nu va fi posibilă „pentru a nu fi oprite lucrările de întreținere și conservare efectuate la mănăstirea de pe muntele Melas”.

 

sursa: Doxologia

1 Comment
  1. Ionut Moraru says

    Trebui inteles clar: in momentul de fata in Turcia are loc o revolutie islamica condusa de Erdogan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php