PARTIZANUL DUMITRU MOLDOVAN – DECORAT CU ORDINUL NAŢIONAL „SERVICIUL CREDINCIOS“, ÎN GRAD DE CAVALER

0 801

moldovan-1La începutul lunii august, preşedintele României, Klaus Iohannis, a decorat cu Ordinul Naţional ,,Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, patru foşti deţinuţi politic. Între cei patru supravieţuitori ai rezistenţei anticomuniste este Dumitru Moldovan din satul Lisa. Pentru că acesta nu a putut participa la ceremonia care a fost organizată la Palatul Cotroceni din cauza stării de sănătate, astăzi, prefectul judeţului, Cristian Băncilă, i-a înmânat decoraţia făgărăşeanului de 85 de ani, într-un cadru festiv organizat la Cetatea Făgăraşului.

La ceremonie au participat alături de familia fostului deţinut politic, primarul comunei Lisa, Gheorghe Moga, primarul Făgăraşului,Gheorghe Sucaciu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Izabella Agnes Ambrus, Octavian Bjoza, preşedintele AFDPR, dar şi numeroşi invitaţi.

Emoţiile au fost foarte mari, mai ales pentru familia lui Dumitru Moldovan.

„Vorbesc în numele tatălui meu care este recunoscător pentru organizarea acestei festivităţi. Mulţumim şi reprezentaţilor primăriilor Braşov, Făgăraş şi Lisa, dar Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic pentru facilitarea organizării acestui eveniment. Din păcate, tata nu poate să vorbească din cauza stării de sănătate. Povestindu-ne cele pătimite, au fost momente în care ne-a spus că nu a existat nici măcar o clipă în care să se gândească să facă un compromis pentru a putea să-i fie mai bine. A preferat să lupte şi să sufere pentru idealul pe care l-a avut“, a spus Gabriel Moldovan, fiul lui Dumitru Moldovan.

13 ani a îndurat Dumitru Moldovan în puşcăriile comuniste, iar din ororile pe care le-a trăit povestea mereu familiei.

„A fost împuşcat în burtă, are cicatrici multe pe burtă. A fost închis în trei locuri: Aiud, Gherla şi Jilava. Îmi zicea că le dădeau  mâncare foarte puţină. Ca să-şi astâmpere foamea chinuitoare făcea câte un turtoi – mămăligă cu tărâţă, ca la porci – şi lua câte o bucată şi o băga în sân pentru a o avea mai târziu. Mâncau câte o ciorbă de oase goale, el rodea oasele. Când a venit din puşcărie avea dinţii tociţi“ a spus Eleonora Moldovan, soţia lui Dumitru Moldovan.

Pe lângă cuvintele pline de emoţie spuse de invitaţi, evenimentul a fost încheiat cu un moment artistic la fel de emoţionant, susţinut de Mihai Teacă şi actriţa Camelia Varga.

SURSA: Făgăraşul tau

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php