Kremlinul se pregăteşte de summitul NATO. Portul Constanţa, vizat de exerciţii militare

0 375

După cum era de aşteptat, Rusia se pregăteşte şi ea de summitul NATO de la Varşovia – desfăşoară vaste exerciţii militare care au drept ţintă navele NATO din Marea Neagră.

Preşedintele rus Vladimir Putin.

În ajunul summitului NATO de la Varşovia din 8-9 iulie, Kremlinul desfăşoară ample exerciţii militare în largul Mării Negre care vizează distrugerea convenţională a forţelor maritime ale NATO din portul Constanţa, transmite agenţia de presă ucraineanăUNIAN, care îl citează pe şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Forţelor Armate ale Ucrainei, Vadim Skibiţkii.

„Potrivit Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării, pe 8 iunie, în spaţiul aerian al părţii centrale a Mării Negre, forţele militare ruse au desfăşurat acţiuni demonstrative care vizau distrugerea convenţională, în portul Constanţa, a grupului de nave al Forţelor navale reunite ale NATO conduse de distrugătorul (american – n.r.) „Porter”.

La aceste acţiuni au participat patru bombardiere TU-22M3 din cadrul diviziei nr. 23 de aviaţie de bombardament, care s-a ocupat de fixarea ţintelor cu rachetele anti-navă şi au imitat lansarea acestora. Bombardierele au fost susţinute de patru SU-27 [avioane de vânătoare – n.r.]”, a declarat oficialul ucrainean.

În opinia şefului Direcţiei Principale de Informaţii a Forţelor Armate ale Ucrainei, prin aceste acţiuni Rusia încearcă să-şi evidenţieze încă o dată rolul dominant în Marea Neagră şi capacitatea de a rezolva problemele regional folosindu-se de forţele sale armate.

„Rusia consideră că aceste acţiuni ale forţelor sale militare au o mare importanţă în ajunul summitului NATO de la Varşovia, în cadrul căruia vor fi examinate probleme ce ţin de securitate regională, inclusiv în regiunea Mării Negre”, a adăugat Vadim Skibiţkii.

Între timp, Forţele Navale Române şi Marina Militară a SUA se pregătesc să desfăşoare, în perioada 13-17 iunie, exerciţii comune pentru exersarea procedurilor standard.

În timp ce americanii vin cu distrugătorul USS Porter, ţara noastră participă la exerciţii cu fregata Regina Maria, o corvetă, două dragoare maritime, două nave purtătoare de rachete, un elicopter Puma Naval şi o echipă de militari de la Secţia Scafandri pentru Operaţii Speciale. La exerciţiile de luptă împotriva ameninţărilor aeriene vor lua parte şi trei aeronave MIG21 lancer ale Forţelor Aeriene Române.

Totodată, în perioada 10-12 iunie, distrugătorul USS Porter se va afla în Portul Constanţa în vederea unor antrenamente secvenţiale pentru exersarea procedurilor standard de comunicaţii.

Potrivit agentia de presă RIA, citată de Reuters, Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat că Moscova va răspunde intrării distrugatorului american USS Porter – proaspăt echipat cu un nou sistem de rachete – în Marea Neagră, fara a preciza însă ce fel de măsuri vor fi luate în acest sens.

De altfel, ruşii au criticat şi decizia SUA de a trimite, înaintea summitului de la Varşovia, două portavioane în marea Mediterană.

sursa: Epoch Times

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php