Preşedintele Stratfor: Rusia îşi foloseşte serviciile de informaţii pentru a manipula procesul politic în România

1 578

Rusia îşi foloseşte serviciile de informaţii în încercarea de a manipula procesul politic din România şi creează reţele de influenţă economică, astfel încât opoziţia faţă de acţiunile Moscovei să devină costisitoare pentru Bucureşti, potrivit unei analize a preşedintelui Stratfor, George Friedman.

SUA şi-au dat seama că „ameninţarea rusească la adresa Ucrainei este permanentă şi orice se întâmplă în Ucraina se extinde şi asupra unor ţări precum România”, spune el.

„Iar România contează pentru Rusia din două motive. În primul rând, România este la Marea Neagră, iar Marea Neagră reprezintă accesul maritim sudic al Rusiei către lume. Din acest motiv era necesară luarea Sevastopolului şi de aceea Odessa contează atât de mult. Ruşii sunt conştienţi că au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. În plus, forţele aeriene americane din România şi navele româneşti din Marea Neagră ar putea complica în mod substanţial viaţa ruşilor”, scrie preşedintele Straftor, George Friedman, într-o analiză făcută după vizita din România, la 22 mai.

În urma discuţiilor avute la Bucureşti, Friedman notează că din punctul de vedere al românilor „ruşii îşi extind influenţa în regiune, în special în România”. În acest sens, ruşii apelează la „metode tradiţionale, folosindu-şi serviciile de informaţii în încercarea de a manipula procesul politic din România”, notează analistul american.

Totodată, ruşii utilizează relaţiile comerciale pentru a crea reţele de influenţă economică, astfel încât pentru România să fie costisitoare rezistenţa la acţiunile lor. „Ruşii sunt în special adepţii folosirii Gazprom, a subsidiarelor sale şi a altor companii energetice ruseşti în vederea achiziţionării firmelor regionale şi româneşti. Afacerile sunt întotdeauna atractive pentru ambele părţi, din punct de vedere economic, dar ele au şi scopul de a-i plasa pe ruşi într-o poziţie din care pot influenţa atât politica energetică, dar şi dinamica politică”, scrie preşedintele Straftor.

În opinia sa, Rusia practică, astfel, „un imperialism comercial”, prin folosirea relaţiilor economice, în special în domeniul energiei, pentru a putea influenţa sistemul politic, atunci când interesele sale sunt ameninţate.

Preşedintele Straftor, George Friedman, s-a aflat la Bucureşti, la 22 mai.

El a fost primit, la Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, cu care a discutat despre noul context regional generat de „anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„S-a discutat, totodată, şi despre potenţialele evoluţii negative în regiunea Mării Negre, domnul George Friedman subliniind în acest sens importanţa în creştere a României în actualul context geopolitic”, precizează sursa citată.

O altă întâlnire a fost cea cu directorul SRI, George Maior.

„În cadrul acestei întrevederi au fost abordate teme strategice de actualitate privind dinamica mediului de securitate regională în contextul proceselor geopolitice mai ample, securitatea energetică, relaţia transatlantică şi evoluţii privind securitatea europeană şi euroatlantică (NATO, UE), precum şi dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii”, a precizat atunci pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

sursa: Mediafax

1 Comment
  1. Alexandru says

    Ei vorbesc, cei mai mari neo-imperialisti, ei care au creat aceste metode de lucru inter-statal? America are cea mai perfida politica din intreaga lume, in toata istoria. Unde nu a mers cu santajul economic au mers cu destabilizare si actiuni subversive ale CIA. Unde nu a functionat nici asta au trimis armata. In momentul de fata, Romania, ca multe alte tari ale lumii e o colonie a occidentului. Suntem niste sclavi modermi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php