Verdict fără precedent în Croaţia, ce poate lovi şi în România

0 673

Ivo Sanader, fostul premier al Croaţiei

Milioane de euro şi ani de închisoare pentru capii unui partid şi ai unei companii

DNA-ul din Croația e chitit pe muncă, nu pe bani și influențe. Citiți:

O decizie pronuntat pe 11 martie de justitia din Croatia poate schimba fundamental cultura politica din cel mai nou stat membru al UE. Tribunalul din Zagreb a pronuntat sentinta in cazul celui mai important proces anti-coruptie din istoria Croatiei independente. In fata justitiei s-au aflat nu numai politicieni si oameni de afaceri, ci si partidul Uniunea Democrata Croata. Nici macar condamnarea primita de fostul premier Ivo Sanader in acelasi dosar nu a reusit sa faca valurile condamnarii unui partid politic, in calitatea sa de persoana juridica.

Potrivit USKOK (institutia omoloaga DNA-ului din Romania), partidul este acuzat ca ar fi beneficiat de cel putin 46,6 milioane de kune (circa 6 milioane de euro). Partidul a fost condamnat sa returneze circa 24 de milioane de kune, de care ar fi beneficiat prin operatiuni ilegale. Pana acum, HDZ a returnat 7 milioane de kune. Condamnarea s-a facut in baza articolelor din Codul Penal care prevad condamnarea entitatilor juridice pentru infractiuni comise de persoanele care conduc acea entitate si care este insarcinat sa indeplineasca principalele functiuni in cadrul ei. Articolele in baza carora a fost condamnat fostul partid de guvernare au fost integrate in Codul Penal in 2003.

Este vorba despre dosarul “Fimi Media”, dupa numele agentiei de PR cu care au lucrat doua guverne succesive al HDZ (conduse de Ivo Sanader) si impreuna cu care s-a realizat deturnarea a milioane de euro din contul unor companii de stat catre conturile partidului de la putere.

Pe langa partidul in sine, au fost condamnati urmatorii: fostul premier Ivo Sanader, apoi trezorierul partidului, fostul purtator de cuvant al guvernului, contabilul sef al partidului, directorul Fimi Media. Fostul premier a fost condamnat la 9 ani de inchisoare si plata a peste 2 milioane de euro, pentru crearea unui grup criminal organizat. Trezorierul HDZ a primit o condamnare la trei ani de inchisoare, in calitate de complice. Contabilul sef al partidului si directorul Fimi Media au fost condamnati la un an si jumatate, respectiv doi ani de inchisoare.

Pentru Ivo Sanader, aceasta est a doua condamnare. El a ispasit o pedeapsa de doi ani (din totalul de zece) la care a fost condamnat intr-un alt dosar, a carui judecare a inceput imediat dupa demisia sa intempestiva, la finalul lui 2009, atunci cand Sanader a fugit in Austria, de unde a fost extradat in baza unui mandat Interpol.

“Aceasta sentinta vrea sa arate cat de rea este coruptia politica, ca abuzul de putere si extragerea de foloase materiale personale si a altorui beneficii este rusinoasa, nu este tolerata si, in final, se plateste pentru asta. Primul acuzat (premierul Sanader) a aratat prin comportamentul sau o atitudine care nu este una unica astazi in viata publica si in viata politica, si anume perceptia ca politicienii sunt deasupra legii. In perioada comiterii infractiunilor (2003-2009), entitatea juridica HDZ a fost la putere, ceea ce inseamna ca, datorita unie majoritati in parlament, a adoptat legi, a guvernat statul si aparatul sau represiv. Cand o asemenea entitate violeaza legile in vigoare, ea submineaza statul de drept si fiecare ar trebui sa se intrebe ce fel de mesaj pentru cetateni este cel ca toti cei de la putere pot incalca legile, dar cei care i-au ales pentru a fi la putere trebuie sa se supuna acelorasi legi.”

– arata judecatoare Ivana Calic.

“Acesta este un mesaj pentru toate entitatile juridice, partidele politice, si astfel si pentru membrii lor, despre ceea ce inseamna responsabilitatea partidelor politice si despre faptul ca fiecare va plati, inclusiv cei care nu sunt direct implicati in infractiunea respectiva. In acest caz, la fel ca si mostenitorii care platesc datoriile predecesorilor, responsabilitatea persoanelor juridice rezida in responsabilitatea persoanelor care le conduc.”

Actualul lider al HDZ, Tomislav Karamarko, a organizat o conferinta de presa chiar inainte de a se incheia pronuntarea sentintei. Karamarko a facut o declaratie scurta si a refuzat sa raspunda la intrebari. Potrivit acestuia, sute de mii de membri ai partidului nu pot fi considerati vinovati pentru faptele celor putin aflati la conducere.

Instanta a vazut insa altfel lucrurile:

“Cei vinovati nu sunt doar acestia cinci oameni. Sunt responsabili si cei care stiau despre aceste fapte, precum si cei care, intr-un fel sau altul, au participa la comiterea lor. Cei care si-au plecat capul, care si-au intors privirea, cei care au inchis ochii si cei care au pastrat tacerea. Cu toti au sprijinit tacit un asemenea de mod de functionare a sistemului.”

Procesul urmeaza sa se judece, mai departe, la Curtea Suprema de la Zagreb si nu se stie daca aceasta instanta va accepta motivarea judecatorului. Oricum, prima sentinta vine intr-un moment greu pentru HDZ, cu doua luni inainte de alegerile din mai pentri Parlamentul European.

In Croatia au aparut si opinii conform carora partidul ar trebui interzis, ceea ce ar fi o lovitura pentru o formatiune politica-simbol pentru independenta Croatiei, care a fost condusa de Franjo Tudjamn in perioada luptei pentru independenta. HDZ este cel mai longeviv partid politic la guvernare din Croatia (ianuarie 2003-ianuarie 2011).

via Starea Natiunii

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php