Preşedintele polonez refuză să participe la memorialul centrului Yad Vashem

0 1.587

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat, marţi, că a refuzat o invitaţie israeliană de a participa la un memorial al Holocaustului în această lună, întrucât organizatorii nu i-ar permite să vorbească acolo, chiar dacă alţii, inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin ar putea face acest lucru.

„În calitate de preşedinte, nu voi participa la evenimentul care va avea loc pe 23 ianuarie la Ierusalim”, a afirmat Duda într-un discurs televizat.

Duda şi-a exprimat nemulţumirea că reprezentanţii Rusiei, Franţei, Marii Britanii, Germaniei şi Statelor Unite vor putea să vorbească la evenimentul găzduit de Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, în timp ce Polonia nu va putea.

„Incapacitatea de a vorbi în această privinţă este împotriva intereselor Republicii (poloneze)”, a spus Duda.

Liderii polonezi au fost revoltaţi de observaţiile făcute de faptul că, luna trecută, Vladimir Putin a sugerat că Polonia împărtăşeşte responsabilitatea pentru Al Doilea Război Mondial.

Putin a afirmat că Polonia – care în septembrie 1939 a fost invadată mai întâi de Germania nazistă din vest şi apoi de forţele sovietice de la est – a ajutat la generarea dezastrelor prin acceptarea planurilor de dezmembrare a Cehoslovaciei.

„Există acuzaţii care sunt complet împotriva adevărului istoric şi care încearcă să ne diminueze ca ţară şi să falsifice adevărurile istorice cu privire la cel de-al doilea război mondial”, a spus Duda marţi, răspunzând comentariilor lui Putin.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php