Atac cu drone asupra unei rafinării saudite. Producția de petrol a Arabiei Saudite este temporar redusă

0 647

Un atac cu drone a provocat sâmbătă incendii de mare amploare la două foarte importante instalații petroliere ale gigantului saudit Aramco situate în estul Arabiei Saudite. Atacul, care nu a provocat pierderi de vieți omenești și nici răniți, a fost revendicat de rebelii din Yemen. Într-un comunicat, rebelii Houthis au confirmat lansarea unei «operațiuni de anvergură împotriva rafinăriilor de la Abqaiq și Khrais», cunoscute a fi cele mai importante puncte de procesare a petrolului din lume.

Este al treilea atac de acest fel înregistrat în ultimele cinci luni împotriva acestui mastodont petrolier din Orientul Mijlociu. Rebelii Houthis au revendicat și alte atacuri lansate în lunile mai și august, declarându-le drept „răspuns la bombardamentele operate de avioane saudite în sprijinul forțelor guvernamentale din Yemen”. Houthis, susținuți politic de Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite, revendică de asemenea repetatele tiruri cu drone sau cu rachete lansate contra unor ţinte de pe teritoriul saudit. Este știut faptul că, începând din 2015, coaliția militară regională condusă de Arabia Saudită intervine în războiul ce are loc în Yemen, declanșat în 2014 de populația Houthis care deja deține sub control o mare parte din teritoriul țării, inclusiv capitala, Sanaa.

Situl petrolier Abqaiq, principalul sediu al gigantului petrolier Aramco, adăpostește cea mai mare uzină de tratare a petrolului de care dispune grupul respectiv, iar situl Khurais este unul dintre principalele sale câmpuri petrolifere. În ciuda tentativelor saudite de a da asigurări clienților, există pericolul unei rupturi în aprovizionare, mai ales că pagubele provocate la situl Abqaiq sunt „importante”. Informații de ultimă oră anunță deja o reducere temporară până la jumătate a producției de petrol a Arabiei Saudite, provocând îngrijorare și reacții la Washington, din partea președintelui Donald Trump personal, care face responsabil Iranul de acțiunile comise de rebelii yemeniţi.

„Statele Unite condamnă cu fermitate atacul împotriva importantelor infrastructuri energetice. Acțiunile violente împotriva zonelor civile și a unor infrastructuri vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele și neîncrederea», se spune într-un comunicat al Casei Albe după o convorbire telefonică între președintele Trump și prințul moștenitor saudit Ben Salman. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a fost și mai explicit: «Iranul (Teheranul a dezmințit oficial acuzațiile ce-i sunt aduse – n.n.) a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale…Cerem tuturor țărilor să condamne public și fără echivoc atacurile iraniene. Statele Unite vor acționa cu aliații lor pentru asigurarea aprovizionării piețelor energetice și pentru ca Iranul să dea socoteală pentru actele sale”, a declarat Mike Pompeo.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php