Distrugător american se află în Marea Neagră pentru „operaţiuni de securitate”

2 479

Marina SUA a afirmat că USS Donald Cook a intrat în Marea Neagră pentru a desfăşura operaţiuni de securitate maritimă şi pentru a îmbunătăţi stabilitatea maritimă a aliaţilor NATO în regiune, potrivit RFE/RL.

Distrugătorul din clasa Arleigh Burke cu rachete ghidate a fost observat sâmbătă navigând prin Strâmtoarea Dardanele din Turcia în timp ce se îndrepta spre Marea Neagră, a precizat Marina SUA într-o declaraţie.

„Marina SUA operează în mod regulat în Marea Neagră în conformitate cu Convenţia de la Montreux şi legea internaţională”, a susţinut declaraţia.

Centrul de Control şi Apărare din cadrul Ministerului rus al Apărării a fost citat de agenţia rusă de ştiri TASS ca afirmând că monitorizează mişcările distrugătorului Donald Cook, care va putea sta în Marea Neagră maxim 21 de zile, conform convenţiei internaţionale.

Tensiunile din regiune s-au amplificat începând cu 25 noiembrie 2018, când Marina rusă a atacat şi capturat trei nave ucrainene şi echipajele acestora în apropierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov.

Moscova susţine că navele ucrainene au intrat ilegal în apele teritoriale ruseşti din apropierea Crimeei, peninsula ucraineană pe care Rusia a ocupat-o şi anexat-o ilegal în 2014. De asemenea, 24 de marinari ucraineni au fost reţinuţi de autorităţile ruse pentru o posibilă judecare pentru trecerea ilegală a frontierei.

SUA, Uniunea Europeană şi alte state occidentale au cerut Rusiei să elibereze navele şi echipajele lor.

„Statele Unite şi Marina SUA continuă să fie alături de aliaţii noştri în privinţa apărării intereselor regionale comune şi a apărării stabilităţii maritime”, a precizat în declaraţie Matthew J. Powell, comandantul distrugătorului Donald Cook.

„Sosirea noastră în Marea Neagră va demonstra interoperabilitatea Marinei pentru atingerea obiectivelor comune de securitate, permiţându-ne să răspundem în mod eficace la crize viitoare sau să descurajăm agresiuni”, a adăugat el.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a afirmat în luna decembrie că nu va exista niciun fel de întâlnire semnificativă între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, cât timp Moscova nu eliberează navele ucrainene capturate în 25 noiembrie şi echipajele acestora.

 

 

sursa: Epoch Times

2 Comments
  1. IO...gerules says

    Peninsula Crimeea nu este peninsula ucraineana,cum de altfel nici Ucraina nu este teritoriu ucrainean ci este un teritoriu artificial creat prin politica prostituata a politrucilor sovietici si post sovietici actuali,la fel ca si Ungaria.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php