În 2060, Suedia va mai fi Suedia doar cu numele

0 458

Deși nu este parte a G20, Suedia este un stat emblematic în ce privește politica imigraționistă ca răspuns la provocările aduse de scăderea natalității.

Cercetătorii think-tank-ului olandez GEFIRA (specializat în analize demografice, economice și geopolitice), care urmăresc procesele demografice din țări europene, au publicat recent un raport privind Suedia. Raportul include rezultate obținute cu ajutorul programului pentru simularea mișcărilor naturale ale populației Cerberus 2.0 și relevă următoarele:

  1. rata fertilității nativilor suedezi (1,6) este mult mai redusă decât nivelul de înlocuire (2,1) și decât rata fertilității totale la nivelul țării (1,9);
  2. sistemul parental suedez a eșuat în a spori semnificativ natalitatea nativilor suedezi;
  3. în schimb, numărul copiilor cu nume islamic crește în ritm rapid. Din 2010 această proporție a crescut cu peste 30%. În acest moment circa 10% dintre nou-născuții din Suedia au nume islamic;
  4. populația nativă suedeză (albă, europeană) va fi o minoritate în cel mult 40 de ani.

Cerberus a folosit pentru iterațiile sale date provenite de la agenția națională de statistică de la Stockholm (SCB) dar și de pe serverele EuroStat (biroul de statistică al Uniunii Europene).

Pentru a compensa rata joasă a fertilității, guvernul practică o politică de re-populare sistematică. Ca atare, pretinde că în viitorul previzibili, populația țării va crește într-un ritm moderat. Însă statisticienii SCB n-ar fi putut ajunge la această concluzie doar pe baza ratei actuale a fertilității și nici din fluxurile migratorii globale. Creșterea, apreciază GEFIRA, trebuie să fie un rezultat exclusiv al imigrației provenite din țări cu un Indice al Dezvoltării Umane redus, adică țări ale așa-numitei „Lumi a Treia” – Africa, Asia de Sud, India și parțial America Centrală.

Viitorul populației native suedeze este sumbru, cel puțin în baza ratelor oficiale de fertilitate și deces începând cu 1970 care au fost puse la dispoziția algoritmului Cerberus 2.0.

 

În anul 2100, doar o treime din populația Suedia va mai fi… suedeză

Astfel, numărul suedezilor albi nativi a crescut până în 1996, după care descrește într-un ritm mai mult sau mai puțin abrupt. În 2017 erau circa 8 milioane de nativi suedezi în Suedia, iar acest număr se va reduce la 6,6 milioane până în 2060. Fără o modificare spectaculoasă a ratei fertilității femeilor suedeze, finalul secolului XXI va mai găsi doar 5 milioane de nativi suedezi în propria lor țară.

Încă mai mult, din cei 8 milioane de suedezi nativi actuali nu toți au doi părinți nativi suedezi.

Dar din cauza fluxului migratoriu, populația actuală a țării scandinave este de 10 milioane și, conform cu planificarea guvernamentală, va ajunge la 14 milioane până la finalul secolului curent.

Însă Cerberus nu regăsește aceste cifre prin calculele sale, așa după cum se poate observa din graficul de mai jos.

Diferența dintre cele două estimări, o diferență de 9 milioane de locuitori la finalul acestui secol, este reprezentată, în mod evident, de aportul adus de imigrație, așa cum o intenționează guvernul de la Stockholm – fie aceasta la prima, a doua sau a cincea generație. Cu alte cuvinte, ceea ce pun la dispoziție autoritățile este mai degrabă un plan, o strategie guvernamentală, decât o simplă predicție matematică.

Comparând cele două seturi de date, putem observa că începând cu anul 2066 suedezii albi nativi vor deveni o minoritate, iar în 2100, doar 1/3 dintre cetățenii din țara scandinavă vor mai avea origini suedeze, ceea ce înseamnă o re-populare aproape totală

 

sursa: Cultura Vieții

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php