România va prelua imigranți extracomunitari din Malta

1 465

Malta a acceptat miercuri intrarea în porturi a două nave umanitare la bordul cărora se aflau 49 de imigranţi extracomunitari. Decizia a fost luată în cadrul unui acord care prevede distribuirea în total a 298 de imigranţi în mai multe ţări europene. Este vorba de cei 49 de imigranţi aflaţi la bordul celor două nave şi de alţi 249, aflaţi deja în Malta de câteva zile, a explicat premierul Maltei, Joseph Muscat.

Conform acordului, 78 de imigranţi vor rămâne în Malta, iar 44, din Bangladesh, vor fi repatriaţi.

Alţi 176 de extracomunitari vor fi preluaţi de Germania, Franţa, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda şi Italia, informează Die Welt, precizând că autorităţile germane au acceptat preluarea a 60 de extracomunitari.

Oficiali italieni citaţi de presa italiană au afirmat marţi că România se numără printre ţările care se oferă să primească zeci de imigranţi extracomunitari blocaţi la bordul a două nave umanitare aflate în sudul Mării Mediterane.

Patruzeci şi nouă de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană se aflau la bordul a două nave umanitare, Sea Watch şi Sea Eye, în sudul Mării Mediterane. Guvernele din Italia şi Malta refuză intrarea navelor umanitare în porturi. Cazul a ajuns în atenţia Consiliului UE pentru Afaceri Generale, aflat în curs la Bruxelles, informează SkyTG24.it.

În acest context, mai multe ţări – printre care se numără Italia, Germania, Franţa, Portugalia, Luxemburg, Olanda şi România – s-au oferit să primească imigranţii dacă Malta va accepta, în prima etapă, intrarea navelor într-un port şi debarcarea extracomunitarilor, au afirmat oficiali europeni citaţi de agenţia de presă ANSA.

Surse diplomatice declarau marţi că impasul negocierilor continuă, în contextul în care Guvernul din La Valletta cerea în plus redistribuirea altor 249 de imigranţi salvaţi în urmă cu câteva zile de Paza de Coastă malteză.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat marţi că un număr de 248 de migranţi din diferite ţări din nordul Africii au ajuns în Malta şi suplimentar faţă de aceştia au ajuns pe coastele malteze două vase cu 49 de migranţi.

MAE a precizat că România este dispusă, alături de alte state membre, să ia cinci migranţi.

”Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public privind situaţia de criză generată de migranţii ajunşi în ultimele zile în Malta, facem următoarele precizări: În ultimele zile, 248 de migranţi din diferite ţări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar faţă de aceştia, două vase cu 49 de migranţi la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare. România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranţi. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

 

sursa: NapocaNews

1 Comment
  1. Ionut Moraru says

    Ma Melescane, gunoi securist ai fost, gunoi securist ai ramas! Sa-ti dea Dumnezeu numai dupa inaima ta.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php