Corectitudine politică sau gafă? La Ceremonia de preluare a Președinției UE de la Ateneu Corul Madrigal NU a cântat ultima parte a imnului național, strofa despre „preoții cu crucea-n frunte”, deși era obligat de lege

2 471

Ceremonia de preluare a Președinției Consiliului UE de la Ateneul Român a fost umbrită de un fapt fără precedent. Cel mai puternic simbol românesc, imnul României, a fost intonat ciuntit de către Corul Madrigal. Astfel, conform Legii nr.75 din 16 iulie 1994, intonarea în variantă scurtă a imnului național prevede intonarea strofelor 1, 2,4 și 11.

Strofa a 11-a are următoarele versuri:

„Preoți, cu crucea-n frunte! căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’pământ!”.
Așa cum s-a observat în direct Corul „Madrigal” intonează doar strofele 1,2 și 4 din imnul de stat. În acest moment, nu este clar dacă a fost o gafă sau un act deliberat din partea organizatorilor. Având în vedere politica secularistă promovată de Consiliul European, jurnalistul Ștefan Paraschiv susține că motivul ciuntirii imnul este „pentru a nu supăra distinsele oficialități ale Uniunii (a cărei ideologie este vestită și a mai aparținut unor alte uniuni, în trecutul nu prea îndepărtat)”.
Momentul imnului poate fi urmărit în videoul de mai jos. Nu este prima oară când se trunchiază imnul de stat din motive politice.  În 2011, Federația Română de Fotbal și cântărețul Marcel Pavel au fost amendați pentru că la meciul România – Franța de la București, s-a eliminat versul referitor la „numele de Traian” din strofa a doua.

sursa: ActiveNews

2 Comments
 1. IOAN says

  Tradatori de Neam si Tara, asa se numesc toate cozile de topor din istoria trecuta, actuala si viitoare a ROMANIEI.
  Scrisa si nescrisa.
  Sa vedem cine are curajul sa contrazica cele afirmate mai sus,
  Exemplele le avem in istorie incepand de la „DECEBALUS PER SCORILO”,
  de pe toate zonele si meleagurile ROMANIEI si pamanturile locuite de ROMANI !!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php