Guvernul spaniol la un pas de a revoca autonomia Cataloniei

0 466

După expirarea ultimului termen limită impus catalanilor de către Madrid, biroul premierului spaniol a convocat pentru sâmbătă o “întâlnire extraordinară” pentru a lua în considerare revocarea puterilor regiunii Catalonia.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat joi în Madrid că guvernul său va lua măsuri pentru a invoca Articolul 155 al Constituţiei pentru prima dată în istoria Spaniei, mişcare ce va duce la suspendarea autonomiei regionale catalane şi la pavarea drumului pentru noi alegeri regionale.

“Guvernul spaniol va continua cu procedurile evidenţiate în Articolul 155 al Constituţiei pentru a reinstaura legalitatea în Catalonia autoguvernată”, conform unei declaraţii publicate de biroul premierului Rajoy.

Declaraţia a mai anunţat de asemenea că o întâlnire specială a Cabinetului a fost stabilită pentru ziua de sâmbătă cu scopul de a activa Articolul 155. După ce Cabinetul va aproba măsurile corespunzătoare, propunerea va ajunge în Senat, camera superioară a Parlamentului spaniol, pentru aprobare.

Guvernul central a subliniat faptul că obiectivul final al activării Articolului 155 este acela de a “proteja interesele generale ale spaniolilor, inclusiv ale cetăţenilor Cataloniei, şi de a reinstaura ordinea constituţională în comunitatea autonomă”.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a promis că va declara independenţa Cataloniei dacă este declanşat Articolul 155.

Răspunsul guvernului din Madrid a fost anunţat la o jumătate de oră după ce Puigdemont a refuzat să renunţe la poziţia sa secesionistă. La ora locală 10 a.m. a expirat cel de-al doilea termen limită impus de Spania pentru ca guvernul catalan să retragă declaraţia ambiguă de independenţă făcută săptămâna trecută.

 

sursa: Epoch Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php