Papa surprinde într-o nouă carte: „Mi s-a spus odată: ‘Dar sunteţi comunist!’ Nu, creştinii sunt comunişti”

0 294

Îi mulţumeşte lui Dumnezeu că a cunoscut „femei adevărate” în viaţa lui, vorbeşte despre partea „comunistă” a creştinilor şi povesteşte că a recurs la psihanaliză într-un moment greu din viaţă. Sunt doar câteva dintre mărturisirile pe care papa Francisc le face într-o carte de interviuri care va fi publicată la începutul lunii septembrie, relatează joi AFP, potrivit Agerpres.

Primele extrase din această carte, intitulată „Politică şi societate” şi născută din dialogul dintre Suveranul Pontif şi cercetătorul francez Dominique Wolton, vor fi publicate vineri în revista Le Figaro.

Papa Francisc şi-a reiterat în carte mesajele de deschidere exprimate în ultimii ani în legătură cu mai multe subiecte sensibile, aflate în dezbatere în societate şi biserică, precum deschiderea faţă de migranţi, laicitatea, preoţii pedofili, căsătoria homosexuală sau legăturile cu islamul.

Fapt mai puţin obişnuit, el s-a confesat despre un subiect mai intim, respectiv persoanele importante din viaţa lui şi în special femeile. „Personal, îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că am cunoscut femei adevărate în viaţa mea”, a declarat Suveranul Pontif.

El le aduce un omagiu în special celor două bunici şi mamei sale, care „înfruntau problemele unele după altele”, inclusiv suferinţa fizică, şi surorilor sale.

„Apoi au existat prietenele din adolescenţă, ‘micile logodnice’… Să fiu mereu în legătură cu femeile m-a îmbogăţit”, a mai spus Francisc, care afirmă că a aflat „chiar la o vârstă adultă că femeile văd lucrurile într-un mod diferit faţă de bărbaţi” şi că este foarte important să-i asculţi atât pe unii, cât şi pe ceilalţi.

Papa a mai spus că a fost foarte influenţat de o militantă comunistă, Esther Ballestrino de Careaga, ucisă în timpul dictaturii argentiniene (1976-1983) după ce a fost implicată în înfiinţarea mişcării Mamele din Piaţa Mai, care denunţa dispariţia copiilor lor asasinaţi de regim.

„Ea m-a învăţat să gândesc realitatea politică (…) Îi datorez atât de mult acestei femei”, subliniază papa. „Mi s-a spus odată: ‘Dar sunteţi comunist!’ Nu, creştinii sunt comunişti„, a adăugat liderul de la Vatican.

Papa Francisc mai mărturiseşte şi faptul că a „consultat o psihanalistă evreică” când avea 42 de ani, „într-un moment din viaţă când am avut nevoie”. El a mers la ea o dată pe săptămână timp de şase luni „pentru a clarifica anumite lucruri”. „O persoană foarte bună” care „m-a ajutat mult”, spune Suveranul Pontif.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php