Netanyahu critică dur conducerea UE și laudă creștinii europeni

0 450

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a lansat miercuri dimineaţă un atac dur la adresa Uniunii Europene într-o sesiune închisă de discuţii cu liderii grupului de la Vişegrad. Netanyahu le-a spus omologilor din Ungaria, Cehia, Polonia şi Slovacia că blocul comunitar a avut un comportament ”nebunesc” în relaţie cu Israel, relatează Haaretz, citat de News.ro.

Deşi întâlnirea liderilor s-a desfăşurat în spatele uşilor închise, comentariile premierului israelian au fost transmise din greşeală pe căştile distribuite reporterilor. De asemenea, reprezentanţii delegaţiei israeliene au descoperit în scurt timp transmisia şi au închis toate microfoanele din sală la doar câteva minute după atacul lansat de Netanyahu.

”Uniunea Europeană este singura asociaţie de ţări din această lume care impune condiţii relaţiei cu Israel. Deşi noi producem tehnologie în fiecare domeniu, ei impun condiţii politice. Sunt singurii! Nimeni nu procedează aşa! Este nebunesc. Este într-adevăr nebunesc!”, a declarat Netanyahu.

Premierul Netanyahu a făcut referire la insistenţa Uniunii Europene de a condiţiona acordul de asociere pe anumiţi termeni, care ţin de procesul de pace din Israel.

”Nu are legătură cu interesul meu! Eu vorbesc despre interesul Europei”.De asemenea, acesta a explicat că israelienii au deja o relaţie specială cu China, iar Beijingului nu-i pasă de situaţia politică din Israel.

”Lor nu le pasă de problemele noastre politice. Premierul Indiei, Narendra Modi, a spus că are nevoie de apă pentru oamenii săi. De unde o voi lua? Ramallah? (un oraş din Cisiordania – n.r.) Nu.”, a precizat Netanyahu.

Premierul a precizat că vacile israeliene produc mai multe lapte decât alte bovine din lume, fiind vorba de o cantitate dublă faţă de media din ţările UE.

Benjamin Netanyahu le-a cerut ajutorul premierilor Vişegrad pentru a urgenta Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

”Să ne ajutaţi pe noi şi să ajutaţi Europa”. De asemenea, premierul israelian a susţinut că Europa îşi compromite propria securitate, atunci când subminează Israelul.

”Europa îşi compromite propriul progres atunci când subminează legătura cu inovaţiile israeliene printr-o încercare nebunească de a introduce condiţii”, a completat Netanyahu.

Aceste comentarii au fost întrerupte la un moment dat de Viktor Orban, care a susţinut că Uniunea Europeană impune condiţii politice şi pentru ţările membre, făcând referire la procesul de infringement lansat de Bruxelles împotriva Ungariei.

”Cred că Europa trebuie să decidă dacă vrea să trăiască şi să înflorească sau dacă vrea să tremure şi să dispară. Nu sunt foarte corect din punct de vedere politic. Ştiu că ăsta este un şoc pentru unii dintre voi. Este o glumă. Dar adevărul este adevăr. Este vorba despre viitorul economic şi securitatea Europei. Aceste îngrijorări presupun o politică diferită faţă de Israel”, a completat Netanyahu.

Premierul israelian a explicat că ţara sa face parte din cultura europeană, iar la est de Israel nu mai există nicio Europă.

”Nu avem prieteni mai buni decât creştinii din întreaga lume care sprijină Israelul. Nu doar evangheliştii. Dacă merg în Brazilia, atunci voi fi primit cu mai mult entuziasm decât la un congres al Partidului Likud”.

sursa: NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php