Trump se așteaptă ca Rusia să returneze Crimeea Ucrainei

0 315

Presedintele SUA, Donald Trump, a dat de inteles clar ca se asteapta ca Rusia sa returneze Crimeea Ucrainei si sa reduca violenta in estul acestei tari, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, marti seara, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

Imagine similară

“Presedintele Donald Trump a dat de inteles clar ca se asteapta ca guvernul rus sa reduca violentele in Ucraina si sa returneze Crimeea”, a insistat Spicer in cadrul conferintei sale de presa cotidiene. “In acelasi timp, el se asteapta si isi doreste sa se inteleaga cu Rusia”, a mai spus acesta.

Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea in martie 2014 in urma unui referendum nerecunoscut de catre comunitatea internationala, motiv pentru care UE si SUA au instituit sanctiuni impotriva sa, sanctiuni ce au fost extinse si prelungite din cauza sprijinului acordat de Moscova rebelilor separatisti din estul teritoriului ucrainean.

Reactia Moscovei nu s-a lasat asteptata. Rusia nu va returna Crimeea Ucrainei, a declarat miercuri purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. “Noi nu returnam teritoriile noastre. Crimeea este un teritoriu care apartine Federatiei Ruse”, a insistat ea.

La randul sau, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a declarat ca Kremlinul nu intentioneaza sa discute despre integritatea teritoriala a Rusiei cu partenerii sai externi.

Totodata, agentia TASS a relatat ca statutul Crimeii nu a fost discutat in cadrul convorbirii telefonice dintre Putin si Trump, care a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie.

Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) a reactionat la randul ei. “Crimeea este parte a Rusiei si orice discutie despre instrainarea acesteia din componenta Rusiei aduce atingere integritatii teritoriale”, a afirmat presedintelui Dumei, Viaceslav Volodin, fost adjunct al sefului administratiei prezidentiale, citat de agentia de presa TASS.

“Haideti sa punem capat tuturor acestor discutii, examinarii diferitelor declaratii cu privire la Crimeea! Dar orice discutie despre instrainarea teritoriului nostru (si Crimeea este o parte a Rusiei) reprezinta o atingere adusa tarii noastre”, a declarat el intr-un discurs sustinut in Duma, insistand ca orice discutie despre apartenenta teritoriala a Crimeii este neavenita.

In acelasi timp, deputatii rusi asteapta declaratii cu privire la Crimeea direct de la Donald Trump, a spus presedintele Dumei, estimand ca liderul de la Casa Alba ar trebui sa treaca la punerea in aplicare a programului sau electoral.

Potrivit oficialului rus, in programul electoral al lui Donald Trump au fost sustinute “normalizarea relatiilor cu Rusia, cu China, incetarea actiunilor militare, lupta impotriva terorismului”.

Consiliul Federatiei (camera superioara) a reamintit in acest context ca peninsula Crimeea este teritoriu rusesc si nu face obiectul niciunui targ intre Moscova si Washington.

Kievul a salutat aceasta declaratie a purtatorului de cuvant al Casei Albe, calificand-o drept o “declaratie buna”, potrivit Unian.

 

via ZiarMM

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php