Românii din nordul Bucovinei îi cer președintelui Poroșenko autonomie teritorială: Merităm acest drept la fel ca tătarii din Crimeea!

1 512
Kievul a decis să recunoască autonomia teritorială a tătarilor din Crimeea, fapt care i-a încurajat pe românii din nordul Bucovinei să ceară același lucru și pentru ei.
Românii din nordul Bucovinei îi cer președintelui Poroșenko autonomie teritorială: Merităm acest drept la fel ca tătarii din Crimeea!
Strămoșii noștri, care de sute de ani trăiesc în Bucovina de Nord, au creat cultura și bogăția națională a acestei regiuni. Cu toate acestea, astăzi sunt lipsiți de drepturi și libertăți fundamentale, afirmă

Consiliul românilor din Bucovina, care consideră că a venit timpul ca regimul de la Kiev să recunoască drepturile fundamentale ale românilor, călcate în picioare de ucraineni în ultimii ani.

Consiliul românilor din Bucovina îi cere președintelui Ucrainei Petro Poroșenko să ofere zonei de locuire compactă a românilor din regiunea Cernăuți statutul de autonomie teritorială, anunță tsenzor.net, care îl citează pe coordonatorul Consiliului, Dorina Chirtoacă, scrie independent.md.
Aceasta a reafirmat că drepturile românilor și ale altor minorități etnice din Ucraina sunt grav încălcate, iar autonomia îi va ajuta să realizeze mecanismele de apărare.
Solicitarea românilor vine ca urmare a unei decizii recent a președintelui Ucrainei „de a asigura autonomia teritorială a tătarilor din Crimeea, fapt care a creat un precedent juridic și politic pentru toate comunitățile naționale din Ucraina care pot solicita un statut similar. Cu toate acestea, noi, românii din Bucovina, avem circumstanțe speciale pentru a fi ascultați prioritar. Până în 1944, teritoriul nostru a fost românesc. Strămoșii noștri, care de sute de ani trăiesc în Bucovina de Nord, au creat cultura și bogăția națională a acestei regiuni. Cu toate acestea, astăzi sunt lipsiți de drepturi și libertăți fundamentale”, a precizat Dorina Chirtoacă.
Consiliul românilor din Bucovina a decis să trimită mesajul său și către UE, APCE și alte organisme internaționale pentru a atrage atenția asupra problemei protejării drepturilor minorităților naționale din Ucraina.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php