E-mailurile lui Clinton: Google s-a oferit să ajute SUA pentru răsturnarea regimului Assad

0 409

Un email din 2012, divulgat de pe serverul privat al lui Hillary Clinton, dezvăluie faptul că Google s-a oferit să ajute Departamentul de Stat american să îl înlăture de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad prin încurajarea “dezertărilor” din guvernul său.

Detaliile planului au fost transmise la acea vreme oficialilor de vârf ai Departamentului de Stat american de către Jared Cohen, director executiv la Google şi consilier al lui Clinton până în 2010.

“Echipa mea plănuieşte să lanseze un program … care va monitoriza public dezertările din Siria şi din care compartiment al guvernului provin ele”, a scris Cohen mai multor consilieri importanţi ai lui Clinton în iulie 2012. La acea vreme, Cohen conducea divizia “Google Ideas” a gigantului hi-tech american.

Cohen, care este membru de vârf al Council of Foreign Relations, a declarat echipei lui Clinton că el consideră că “reprezentarea vizuală a dezertărilor” este crucială în vederea “încurajării mai multor persoane să fugă din guvern şi pentru a oferi mai multă încredere opoziţiei”.

Mai mult, Cohen a declarat că a plănuit să furnizeze mass mediei din Orientul Mijlociu programul de întocmire a hărţii privind dezertările politice.

“Ţinând cont de cât de greu este să obţii informaţii în Siria în acest moment, colaborăm cu Al-Jazeera … care va monitoriza datele, le va verifica şi le va transmite înapoi în Siria”, a scris el în email.

Emailul face parte dintr-o arhivă importantă, lansată de WikiLeaks, care conţine peste 30.000 dintre emailurile trimise şi primite de Clinton în timp ce şi-a folosit serverul privat de email, în perioada în care ocupa funcţia de Secretar de Stat.

Mesajul a fost transmis la acea vreme lui Bill Burns, adjunct al secretarului de stat, lui Alex Ross, consilier al lui Clinton, şi lui Jake Sullivan, adjunct al şefului personalului lui Clinton.

Ulterior, Sullivan a trimis propunerea lui Cohen către Clinton, susţinând că este “o idee destul de bună”.

În august 2011, preşedintele american Barack Obama i-a cerut în mod public omologului său sirian să demisioneze.

Administraţia Obama a căutat “breşe” în cadrul guvernului lui Assad pentru a încerca să orchestreze o “lovitură militară” în ţara arabă, a raportat în 2015 Wall Street Journal.

Oficiali ai spionajului american au identificat ofiţeri care ar putea conduce potenţiala lovitură de stat împotriva guvernului sirian prin “furnizarea de stimulente ca oamenii să îl abandoneze pe Assad”, au declarat pentru Wall Street Journal foşti oficiali americani şi actuali oficiali europeni, a raportat sursa citată.

În vara lui 2012, eforturile Casei Albe de a răsturna guvernul sirian au eşuat şi, în schimb, administraţia Obama şi-a schimbat sprijinul către militanţii moderaţi care luptau în interiorul Siriei împotriva lui Assad, au mai precizat oficialii.

sursa: Epoch Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php