Rusia pregătește o operațiune specială împotriva Moldovei

2 494

După acțiunile din Donbas, Siria și Crimeea următoarea țintă a lui Putin va fi Republica Moldova, în special regiunea transnistreană, a cărei independență Rusia ar putea să o recunoască în scurt timp, se menționează într-o amplă analiză realizată de publicația ucraineană „Hvilea”.

Autorul susține că Rusia pregătește o operațiune specială împotriva Moldovei, mai ales că terenul a fost pregătit din timp, inclusiv din interior. El susține că cel mai probabil sunt pregătite câteva scenarii. Rusia și-ar dori să preia controlul asupra întreg teritoriului Republicii Moldova, iar împotriva țării se desfășoară un adevărat război hibrid. Pentru aceasta au fost activizate și partidele pro-ruse, și presa, și agenții de influență.

Însă dacă acest plan nu reușește, Moscova intenționează să anexeze Transnistria (prin recunoaștere și/sau unire), regiune care nu este controlată de autoritățile de la Chișinău, și despre care oficialii ruși nici nu se mai sinchisesc să spună că este avanspostul lumii ruse, după cum menționează publicația.

Autorul susține că totul este pregătit în regiunea din stânga Nistrului – oamenii au fost sărăciți la maximum, pensiile și salariile au fost reduse, businessul nu funcționează, locuri de muncă nu sunt, astfel că oamenii așteaptă salvarea de la „maica Rusie”. Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a adresat deja o solicitare în acest sens Dumei Ruse în 2014.

Și situația în dreapta Nistrului e destul de dificilă, iar din vara anului trecut partidele pro-ruse, dar și care se declară pro-europene protestează împotriva guvernării. Autorul menționează că e greu de înțeles cum un partid pro-european și-a unit eforturile cu forțele pro-ruse, dar sugerează că ar putea fi vorba de un târg.

Apogeul acestor proteste a fost pe 20 ianuarie când au luat cu asalt sediul parlamentului. Lovitura a eșuat, iar noul premier s-a dovedit unul foarte activ și a obținut rezultate notabile în scurt timp – micșorarea prețului la carburanți, reducerea tarifelor la gaz și electricitate, pâinea socială. În această situație Rusia nu vrea să mai aștepte și pregătește lovitura de grație.

„În această situație Rusia nu mai are timp să aștepte până când adepții săi din partidele politice vor obține rezultate, de aceea, indiferent de succesul protestelor anti-europene Kremlinul a luat decizia să inițieze procesele de anexare a Transnistriei”, comentează publicația ucraineană.

Acum Rusiei nu i-a rămas decât să pregătească Occidentul, Ucraina, Moldova și propriul popor că trecerea Transnistriei în jurisdicția Moscovei este o problemă practic soluționată. Pentru aceasta este desfășurată o amplă campanie de manipulare.

În plus, după cum comentează presa ucraineană, anexarea Transnistriei ar putea însemna pentru Rusia încă un pas spre realizarea proiectului „Novorossia”. În plus mai este și ideea creării Republicii Basarabia, care, sub protectoratul Rusiei, ar trebui să „înghită” regiunea Odesa și Republica Moldova, mai comentează publicația ucraineană, care nu exclude că acest scenariu ar putea fi pus în aplicare chiar în următoarele luni.

Zilele trecute și într-un comentariu în publicația poloneză „Fronda” se arăta că Republica Moldova ar putea fi următorul candidat pe lista lui Putin pentru expansiunea Rusiei. Autorul susținea că Rusia s-a împotmolit în Ucraina, același lucru s-ar putea întâmpla și în Siria astfel că are nevoie de o nouă țintă, care la etapa actuala poate fi Moldova, mai ales că aici are înfiltrate forțe care ar putea-o susține.

via Moldova24

2 Comments
  1. Ionut Moraru says

    Atacurile din Siria egal cu atacurile din Donbas si Crimeea? Pai de ce, ca a facut treaba pe care americanii se prefaceau ca o fac?Adica a bombardat Isis-ul creat de USA si Mossad. Si de aici s-a pornit corul de bocitoare.

    1. Dan Cartenie says

      Ionut Moraru, miroși a votcă Stalinskaia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php