Deconstruirea bisericilor din Franţa

1 752

În Franţa se-ntâmplă de câţiva o nebunie!

Mari catedrale, deosebite din punct de vedere arhitectural, adevărate simboluri locale, sunt pur şi simplu distruse, sau, cum le place mai-marilor să spună, ”deconstruite”. Un termen politic corect, care vrea să îndulcească grozăvia de neconceput.

Deşi restaurarea lor ar costa cu maxim un milion de euro în plus, este preferată demolarea. Pe-acelaşi loc se ridică noi biserici, mai mici, sau alte clădiri. Asta din cauză că pentru 45.000 din cele aproximativ 50.000 de lăcaşe de cult creştine din Franţa responsabil este Statul francez, respectiv primarii, care, sub indiferenţa clericilor, ba poate cu sprijinul lor (dacă e vorba să se construiască ceva nou, cu un aer mai modern), aleg să procedeze aşa. Se invocă vechimea, deşi majoritatea sunt din secolul XIX, costurile întreţinerii (deşi dărâmarea şi apoi construirea alteia poate depăşesc cheltuielile restaurării) şi… crearea de noi locuri de muncă. În ultimii 15 ani, aproape 30 de astfel de lăcaşuri au fost demolate. Una, din Nantes, a fost iniţial transformată în  moschee, apoi dărâmată, pentru a se construi o moschee şi mai mare. Alta, din Graulhet, lângă Toulouse, este moschee. Alta, de lângă turnul Eiffel, a fost rasă pentru a face loc unui bloc de locuinţe. Se aproximează că 268 de biserici vor avea aceeaşi soartă de acum încolo: dispariţia.

Confruntată cu lipsa de enoriaşi, Biserica Catolică franceză nu poate sau nu este interesată să salveze aceste clădiri. Populaţia s-a răcit faţă de Biserică şi, deşi s-au formulat petiţii şi s-au strâns fonduri, prea puţini au fost cei care s-au implicat, ceea ce a făcut ca demersul să eşueze.

Ce stă, efectiv, la baza împuţinării numărului de credincioşi din Franţa, sau din vestul Europei (creştinismul este pe moarte şi în Anglia şi în ţările nordice) este o problemă simplă şi complicată în acelaşi timp.

Una peste alta, aviz ”intelectualilor” noştri din Biserică, ierarhi şi mireni deopotrivă, aggiornamentarea nu poate fi o soluţie reală, întrucât eşecul poate fi constatat în zilele noastre, cu ochii noştri. Cedarea în faţa şantajului emoţional, reformarea cultului, depărtarea de Tradiţie, sluţirea stilului arhitectural şi deschiderea prostească faţă de ”noi curente”, secularismul, lipsa atitudinilor corecte în momentele cheie, pot fi factori esenţiali în ce priveşte situaţia dezastruoasă, agonizantă, a creştinismului apusean.

În cele ce urmează, un video de pe youtube, cu înregistrarea ”deconstruirii” bisericii St. Jacques d’Abbeville. N-am avut tăria să-l urmăresc până la capăt. Vor avea bisericile noastre aceeaşi soartă?

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=Fc34lEtfHv0[/embedyt]

de Liviu Daniel RostOnline

1 Comment
  1. ionut moraru says

    Nici Ceausescu nu a facut ce fac astia!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php