Rusia revendică suveranitatea asupra a 1,2 milioane de kilometri pătraţi suplimentari în Arctica

0 434

Rusia a revendicat marţi, la Naţiunile Unite, suveranitatea asupra a peste un milion de kilometri pătraţi în regiunea Arctica, într-o zonă bogată în hidrocarburi, informează site-ul ziarului Le Figaro.

rusia-steag-afp

Solicitarea oficială formulată de Rusia va accelera cursa revendicărilor într-o zonă nelocuită a Terrei, dar bogată în zăcăminte disputate de ani întregi cu Statele Unite, Canada, Norvegia şi Danemarca.

În cererea depusă la Comisia specială ONU pentru delimitarea platoului continental, Moscova a argumentat că, pe baza unor dovezi ştiinţifice, ar avea suveranitate asupra a 1,2 milioane de kilometri pătraţi suplimentari în regiunea arctică.

Naţiunile Unite ceruseră dovezi din partea Rusiei în acest sens în anul 2001.Dreptul maritim stabileşte în prezent că un stat are dreptul la suprafeţe aflate la cel mult 200 de mile marine (380 de kilometri de ţărmul propriu), oferind posibilitatea exploatării resurselor în aceste limite.

Însă Moscova susţine că platoul continental rus din Arctica este mult mai amplu decât se estima până acum.

sursa: NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php