Poroşenko: Număr record de soldaţi ruşi la graniţa ruso-ucraineană

0 407

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că există un “număr record” de soldaţi ruşi la graniţa ţării sale cu Rusia, susţine Newsweek.

Adresându-se la televiziunea ucraineană, Poroşenko a declarat că informaţia provine de la surse NATO, americane şi UE, precum şi de la serviciile ucrainene de informaţii.

Rapoartele privind amplificarea prezenţei ruse la graniţa dintre cele două ţări au început să apară din nou după ce comandantul NATO Philip Breedlove a avertizat luna trecută în privinţa riscului unei relansări a luptelor grele din estul Ucrainei. Kievul a raportat de asemenea intensificări neaşteptate ale violenţelor comise de rebelii separatişti pro-ruşi din regiunile Lugansk şi Doneţk în această perioadă de timp.

Cel mai recent, forţele de apărare ale Ucrainei s-au plâns în privinţa a 540 de încălcări ale acordului de încetare a focului semnat între Moscova, Kiev şi rebeli în luna februarie. Aceste încălcări ar fi avut loc în intervalul unei săptămâni la sfârşitul lunii iunie.

La începutul lunii mai, un reporter Reuters a descris ceea ce părea să fie o comasare de trupe şi arme de calibru mare pe partea rusească a graniţei dintre Ucraina şi Rusia, incluzând tancuri, lansatoare de rachete şi piese de artilerie.

Poroşenko a vizitat recent unele dintre cele mai estice poziţii ocupate de forţele ucrainene în regiunea Doneţk, incluzând oraşul port Mariupol, ale cărui suburbii au fost lovite recent de unele dintre cele mai persistente atacuri din partea separatiştilor pro-ruşi începând cu luna februarie.

“Avem informaţii în legătură cu posibile ţinte ale unor atacuri şi desfăşurăm în mod regulat exerciţii cu personalul militar”, a adăugat liderul ucrainean. “Ne vom apăra ţara. Astăzi avem o armată complet diferită, comparativ cu un an în urmă.”

Preşedintele ucrainean nu a oferit un număr exact al soldaţilor ruşi care ar fi prezenţi la graniţa ucraineană, dar luna trecută ministrul Apărării, Stepan Poltorak, a estimat că erau aproximativ 55.000 de soldaţi ruşi.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php