Acordul de salvare il aduce pe Tsipras in fata unei revolte – Urmeaza doua zile cruciale la Atena

0 341

Premierul elen Alexis Tsipras se va confrunta marti cu rebelii din propriul partid de stanga, Syriza. Acestia sunt furiosi ca Tsipras a cedat in fata solicitarilor Germaniei privind unul dintre cele mai dure pachete de austeritate solicitate vreodata unui guvern din zona euro.

La doar cateva ore dupa un acord ce presupune ca Grecia sa impuna noi reforme impovaratoare in schimbul unui nou imprumut de 86 de miliarde de euro, au aparut deja indoieli cu privire la capacitatea lui Tsipras de a tine la un loc Guvernul, scrie Reuters.

Termenii impusi de creditorii internationali condusi de Germania, la un summit de urgenta, l-au obligat pe Tsipras sa renunte la promisiunile de a pune capat austeritatii.

El este fortat de noul acord sa taie pensiile, sa creasca TVA, sa reduca drastic cheltuielile. In plus, trebuie ca active ale sectorului public in valoare de 50 de miliarde de euro sa fie vandute sub supervizarea creditorilor internationali si sa treaca intregul pachet de reforme prin Parlament pana miercuri.

Pentru a trece acordul prin Parlament pana la termenul limita, Tsipras va fi nevoit sa obtina voturi din partea partidleor de opozitie, pro-europene, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la soliditatea sustinerii pentru guvernul sau si poate deschide calea unor alegeri anticipate.

Rebelii din partidul sau si partenerul de coalitie de dreapta, partidul Grecii Independenti, au dat de inteles ca nu vor renunta la promisiunile electorale de a pune capat austeritatii care le-au adus victoria in alegerile din ianuarie.

La intalnirea grupului parlamentar Syriza, marti dimineata, s-ar putea decide demiterea a doi oficiali, ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, si adjunctul ministrului Muncii, Dimistris Stratoulis, pentru ca acestia se opun planului de salvare.

Este posibil sa existe o disputa si in ceea ce-l priveste pe presedintele Parlamentului, Zoe Constantinopoulou, parlamentar radical de stanga, care l-a sfidat pe Tsipras si care poate crea obstacole procedurale acordului, estimeaza sursa citata.

Grecia se afla de mai multi ani intr-o situatie economica precara, creditorii internationali conditionand ajutorul financiar de masuri de austeritate dure.

In urma cu cateva zile, peste 60% dintre greci au votat, intr-un controversat referendum, impotriva unor noi masuri de austeritate. Cu toate acestea, luni, Grecia a ajuns la o intelegere preliminara cu creditorii pe marginea unui nou program de reforme ce implica ani de sacrificii pentru populatie, in schimbul evitarii catastrofei economice.

sursa: Ziare.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php