Der Spiegel: influența Moscovei în Republica Moldova este prea mare, Vladimir Putin își concentrează atenția asupra acestei țări

0 598
Chiril Gaburici (38 de ani), este un susţinător al integrării europene, Der Spiegel scrie că, potrivit analiştilor, el este o ”marionetă” în mâinile oligarhilor, deoarece în primele sale comentarii refuză să critice acţiunile Rusiei în Ucraina şi îi invită pe separatiştii din ţara sa la ”un dialog constructiv'”.
Der Spiegel: influența Moscovei în Republica Moldova este prea mare, Vladimir Putin își concentrează atenția asupra acestei țări

La alegerile din 30 noiembrie 2014, cele trei partide pro-europene au obținut o majoritate slabă în Parlamentul Republicii Moldova, iar ulterior Partidul Liberal s-a retras din negocierile pentru formarea unei coaliții, deoarece nu a reușit să își impună cerințele referitoare la reformarea justiției și lupta împotriva corupției.

Săptămâna trecută, Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat au format un guvern minoritar, cu sprijinul comuniștilor. ”Majoritatea observatorilor sunt convinși că acest guvern va întoarce Republica Moldova de pe calea pro-europeană și o va readuce aproape de Rusia’‘, e de părere jurnalistul german Keno Verseck, autorul articolului din Der Spiegel.

De altfel, scrie Verseck, Rusia se implică în soarta Republicii Moldova încă de la formarea acestei țări, în 1991. Republica Moldova este dependentă în proporție de 100% de resursele energetice rusești, în special de gaz, Gazprom deținând jumătate din compania de stat Moldovagaz. Der Spiegel scrie că, de fiecare dată când Chișinăul a încercat să se opună influenței rusești, Moscova a exercitat presiuni, prin intermediul livrării de gaze, dar și impunând sancțiuni în ceea ce privește importul de produse din Republica Moldova.

Publicația germană mai scrie că rușii finanțează câteva partide din Republica Moldova, iar oligarhii moldoveni nu sunt interesați de procesul de integrare europeană deoarece au ”afaceri ascunse cu Rusia”.

Deși noul premier, Chiril Gaburici (38 de ani), este un susținător al integrării europene, Der Spiegel scrie că, potrivit analiștilor, el este o ”marionetă” în mâinile oligarhilor, deoarece în primele sale comentarii refuză să critice acțiunile Rusiei în Ucraina și îi invită pe separatiștii din țara sa la ”un dialog constructiv”.

În plus, în Găgăuzia vor avea loc alegeri în martie, iar liderii acestei regiuni autonome amenință de mult timp cu separarea și unirea cu Rusia. În aceste condiții, și ținând cont și de faptul că Transnistria caută demult o modalitate prin care să se alăture Rusiei, Der Spiegel avertizează că Republica Moldova s-ar putea dezmembra.

Sursa: gandul.info/spiegel.de  prin Flux News MD /romaniabreakingnews.ro

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php