Analist rus: „Nebunul rational” Putin nu are niciun interes pentru pace. Ucraina, a doua Transnistrie

0 333

Presedintele Vladimir Putin are acum, dupa sanctiunile Occidentului, chiar si mai putine resurse pentru a declansa un razboi in Ucraina.

In consecinta, in cele din urma se va ajunge la un acord, eventual la unul de tipul celor din Ciprul de Nord sau din Nagorno-Karabah, unde „oamenii nici nu se impusca, nici nu traiesc in pace”, sustine analistul politic rus Dmitri Oreshkin.

Insa acest lucru se va intampla doar atunci cand Putin poate realiza ceva in Ucraina care „sa ii puna un zambet pe chip” si cel mai probabil rezultatul va fi unul de tip „Transnistria 2″.

Analistul, citat de Euro Maidan, mai aduce un argument pentru care Putin si-ar dori o noua Transnistrie in estul ucrainean: tocmai faptul ca Putin sustine vehement exact contrariul.

Ucraina, incotro? Daca separatistii nu vor pace, Porosenko le-ar putea da razboi adevarat – Interviu

In timp ce nimeni nu stie ce-ar putea sa faca liderul de la Kremlin daca se simte incoltit, Dmitri Oreshkin sustine ca Putin este „acelasi om rational, insa nebun in acelasi timp. Dar in nebunia sa, este rational”.

Intr-un interviu acordat „Novoie vremia,” Oreshkin spune ca razboiul in Ucraina va continua, atata vreme cat Putin are nevoie de acest razboi. Liderul de la Kremlin vrea sa pedepseasca Ucraina pentru pozitiile sale pro-europene si sa transmita astfel un mesaj ferm fostelor state sovietice.

Mai exista un motiv pentru care analistul presupune ca razboiul va mai continua o perioada: „Putin este un lider al carui stil de conducere are nevoie de razboi. Acest lucru a fost valabil si pentru Uniunea Sovietica”, crede analistul rus.

In conditii de razboi, argumenteaza acesta, disfunctionalitatile din justitie si lipsa de resurse ar putea fi justificate prin existenta unui razboi. Dar daca in conditii de pace sistemul nu functioneaza, atunci nu ii va fi bine nici lui Putin.

Astfel, spune analistul, in actuala situatie, singurul lucru pe care Putin il face este sa lase in Ucraina un „focar” de razboi, pe care sa il poata exploata oricand are nevoie.

Avertisment de la Moscova: Putin nu vrea pace in Ucraina, a facut un „fals pas inapoi”

Potrivit lui Oreshkin, „Putin s-a folosit de discutiile Minsk pentru a arata ca el nu avea nici o legatura cu regimurile separatiste din Ucraina. El a semnat o hartie, cu care separatistii nu au fost de acord. A fost un prilej bun pentru Putin sa arate ca nu ii poate influenta pe rebeli. Aparent, liderii occidentali au crezut acest lucru”.

La final, analistul rus spune ca totusi Putin nu are o strategie foarte clara in ceea ce priveste Ucraina, insa simte o sete de razbunare si are nevoie sa pedepseasca Kievul pentru aspiratiile sale pro-occidentale. Mai mult, Putin nu va face nici pasi inapoi, dar nici nu va lua masuri drastice, cum ar fi inceperea unui razboi. Are nevoie doar ca situatia din Ucraina sa ramana tensionata, „vrea o a doua Transnistrie”.

sursa: Ziare.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php