Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Ungaria în martie

0 320

Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită oficială la Budapesta în martie, au declarat surse citate de cotidianul ungar Nepszava în ediţia de marţi, relatează site-ul Portfolio.hu.

Data exactă a vizitei lui Putin nu a fost stabilită. Biroul premierului ungar verifică programul lui Viktor Orban pentru a găsi o dată potrivită pentru ambii oficiali.

Cotidianul maghiar menţionează că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va efectua o vizită în Ungaria în februarie. Întâlnirea dintre Orban şi Putin este considerată provocatoare în contextul relaţiilor tensionate dintre Ungaria şi Statele Unite.

Ultima vizită a lui Putin la Budapesta a avut loc în 2006, în timp ce Orban s-a întâlnit cu liderul rus la Kremlin în noiembrie 2010 şi februarie 2013.

 Reacţionând la informaţiile cotidianului Nepszava privind vizita lui Putin în Ungaria, partidul ungar Egyutt (Împreună) a apreciat că Guvernul ar trebui să se consulte cu partidele parlamentare referitor la agenda întâlnirii, relatează agenţia MTI.

Egyutt i-a cerut premierului Orban „să nu-i facă lui Putin încă o favoare” şi să renunţe la acordul încheiat de Guvernul ungar cu Moscova în ianuarie 2014, privind modernizarea centralei nucleare Paks, şi la un împrumut de la statul rus în valoare de zece miliarde de euro.

Notând că mai multe unităţi ungare de stocare a gazelor vor fi vândute companiei ruse Gazprom în baza acestui acord, partidul a precizat că documentul nu este în interesul Ungariei şi ar mări dependenţa energetică a statului faţă de Rusia.

La rândul său, liderul partidului ecologist de opoziţie LMP, Bernadett Szel, a afirmat că Putin ar putea folosi preţul gazelor ca armă politică şi i-a cerut lui Orban să refuze semnarea unui acord care fixează pe termen lung preţul plătit de Ungaria pentru gaze.

Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) a precizat că va organiza o manifestaţie a „partidelor democratice de opoziţie”, alături de organizaţiile civice, împotriva vizitei preşedintelui rus.

sursa: Mediafax

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php