Senatul SUA a votat: Statut special de aliat non-NATO pentru Ucraina, RM şi Georgia

0 291

Senatul SUA a votat: Statut special de aliat non-NATO pentru Ucraina, RM şi Georgia

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, la un pas de a obţine statut de aliat al SUA fără apartenenţa prealabilă la NATO.

Proiectul de lege „Ukraine Freedom Support Act of 2014”, care prevede un statut special de aliaţi non-NATO pentru celei trei state ex-sovietice, a fost aprobat de Senatul SUA. Documentul trebuie să fie adoptat şi de Camera Reprezentanţilor.

Proiectul elaborat de senatorul democrat Robert Menendez nu cuprinde în mod automat vreun pact de apărare reciprocă, dar oferă o serie de avantaje şi forme de cooperare inaccesibile altor ţări.

Acesta prevede ajutoare de 350 de milioane de dolari pentru consolidarea capacităţii de apărare a Ucrainei şi de 50 de milioane de dolari pentru nevoile energetice.

Documentul îi permite preşedintelui Barack Obama să impună sancţiuni împotriva companiilor ruseşti din domeniul industriei militare şi chiar împotriva Gazprom, dacă grupul energetic rus ar limita livrările de gaze spre Ucraina, Republica Moldova, Georgia sau ţări membre NATO.

Totodată, actul normativ cere reprezentanţilor audiovizualului din SUA să prezinte Congresului un plan care să prevadă creşterea emisiei în limba rusă în statele ex-sovietice la Europa Liberă şi Vocea Americii, cu scopul de a contracara propaganda Federaţiei Ruse.

Legea trebuie aprobată şi de Camera Reprezentanţilor.

În prezent, 15 state au statut de parteneri privilegiaţi ai SUA, fără ca acestea să fie membre ale blocului militar nord-atlantic, precum Afganistan, Argentina, Australia, Austria, Coreea de Sud, Japonia.

sursa: Jurnal.md

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php