NATO va deschide la Chişinău un Oficiu de legătură

0 441

Alianţa Nord-Atlantică îşi va deschide anul viitor, la solicitarea Republicii Moldova, un oficiu de legătură la Chişinău, care va constitui un canal de comunicare directă dintre autorităţile statului nostru şi NATO. Anunţul a fost făcut de către ambasadorul Moldovei la NATO, Mihai Gribincea, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

NATO flag flying at NATO Headquarters Brussels. (Foto: NIDS/NATO Media Library)

Gribincea a precizat că solicitarea deschiderii unui oficiu de legătură trebuie privită ca parte a dialogului politic, a dorinţei de a aprofunda acest dialog. „Oficiul va permite Alianţei să se informeze din prima sursă despre evenimentele din Moldova. În plus, prezenţa unui Oficiu de legătură al NATO la Chişinău va facilita identificarea domeniilor în care Moldova necesită asistenţă pentru a-şi reforma sectoarele de apărare şi securitate, va ajuta la implementarea cu succes a proiectelor în curs de desfăşurare”, a adăugat Gribincea.

Diplomatul a spus că deschiderea Oficiului este un proces care va dura câteva luni. „Urmează să fie negociat un Memorandum de înţelegere cu NATO la subiect şi odată Memorandumul semnat, Oficiul NATO va fi deschis, iar noua guvernare, probabil, va accelera acest proces”.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Mihai Gribincea a subliniat că statutul de neutralitate al Moldovei nu trebuie privit ca un obstacol în calea cooperării cu NATO, dând drept exemplu cooperarea Austriei, Elveţiei, Finlandei şi Irlandei cu Alianţa.  „Moldova trebuie să beneficieze pe deplin de posibilităţile de cooperare pe care le oferă Alianţa statelor neutre”, a conchis ambasadorul.

sursa: Deschide.md

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php