McCain: SUA ar putea începe livrările de gaze către Europa până în 2020

0 439

Senatorul american John McCain a declarat că Statele Unite ale Americii ar putea începe furnizarea de gaze naturale către Europa până în 2020 pentru a echilibra exporturile de energie din Rusia, potrivit Ria Novosti.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVĂ

„Cred că putem devansa acest termen”, a afirmat McCain, întrebat de corespondentul agenției ruse de presă dacă Statele Unite ar putea să devină un exportator-cheie de gaze până în 2020 pentru Europa.

McCain și-a exprimat satisfacția în legătură cu decizia Bulgariei de a nu permite construcția gazoductului rusesc South Stream pe teritoriul său. „Sunt bucuros că prietenii noștri în Europa au anulat construcția conductei” ce urma să traverseze țări europene, a mai spus McCain.

Într-un comunicat emis cu o zi în urmă, biroul de presă al senatorului republican sublinia faptul că demersurile personale ale acestuia — care ceruse guvernului bulgar să se abțină de la cooperarea cu Rusia — „au avut succes.”

La 1 decembrie, președintele Vladimir Putin — în cadrul vizitei de stat în Turcia — a declarat că Rusia, în condițiile actuale, nu poate continua realizarea proiectului „South Stream”, inclusiv din cauza poziției neconstructive a Uniunii Europene. În același timp, pentru a satisface nevoile Turciei, Rusia va construi un nou sistem de conducte de gaze. Ulterior, directorul executiv al „Gazprom”, Aleksei Miller, a declarat că proiectul „South Stream” este închis.

SUA sunt interesate direct în construcția în Europa a unei infrastructuri de gaze naturale lichefiate (GNL). Potrivit Centrului pentru politici energetice globale de la Universitatea Columbia, extinderea pe piața mondială a distribuției gazelor naturale lichefiate ar putea reduce în mod semnificativ veniturile „Gazprom” — cu 30-40%.

Datorită diversificării pieței de resurse energetice, a creșterii ofertei și, prin urmare, a prețurilor mai mici, consumatorii europeni vor putea reduce cheltuielile la gaze până la 20%, potrivit acelorași experți americani.

Reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov, declarase anterior că perspectiva dependenței UE de resursele energetice din Statele Unite ale Americii sunt deocamdată rupte de realitate. „Numai pentru a menține nivelul actual al producției de gaze de șist, americanii au nevoie să pună în funcțiune câteva mii de sonde pe an”, a spus oficialul rus. Potrivit acestuia, „sondele pentru gazele de șist sunt de câteva ori mai scumpe decât sondele verticale convenționale pentru extracția de gaze naturale”.

sursa: AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Florin Ștefan)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php