ȘOC la Istanbul: Papa cere REUNIFICAREA URGENTĂ a Bisericilor Catolică și Ortodoxă! „FĂRĂ CONDIȚII”

1 410

Papa Francisc a lansat duminică la Istanbul un apel ferm pentru unitatea Bisericilor Catolică și Ortodoxă, despărțite de un mileniu, arătând că victimele războaielor și tinerii cer ca acest pas istoric să fie făcut.

„Singurul lucru pe care îl dorește Biserica Catolică și pe care îl urmăresc ca Episcop al Romei (…) este comuniunea cu Bisericile Ortodoxe”, a asigurat Suveranul Pontif într-un mesaj citit în fața Patriarhului Ecumenic al Constatinopolului, Bartolomeu I, după ce au participat împreună la o liturghie.

De o importanță excepțională în mesaj este faptul că Papa a ținut să sublinieze că nu există nici o pretenție din partea catolicilor:

Biserica Catolică nu dorește să impună nici o condiție, în afara celei a profesiunii de credință comune. Suntem gata că săutăm împreună modalitățile prin care să garantăm unitatea necesară a Bisericii în condițiile actuale.

Francisc și-a continuat mesajul istoric:

În lumea de astăzi se ridică cu putere voci pe care nu putem să nu le auzim și care cer Bisericilor noastre să-și asume până la capăt condiția de discipoli ai Domnului nostru Iisus Hristos”.

Bisericile Catolică și Ortodoxă s-au separat în 1054, când Papa leon al IX-lea și Patriarhul Mihail I Celularie al Constantinopolului și-au aruncat reciproc anatema.

Printre diferențele care divizează cele două blocuri creștine se află celebrul Filioque (Catolicii susțin că Duhul Sfânt din Sfânta Treime purcede din Tatăl și din Fiul, în vreme ce Ortodocșii cred că acesta purcede doar din Tatăl), sau Primatul Papei (întâietatea, infailibilitatea și superioritatea față de ceilalți episcopi).

Spre deosebire de Papa, Patriarhul Constantinopolului nu are putere reală asupra lumii ortodoxe, el având doar un rang onorific. Bisericile ortodoxe sunt autocefale, ele nu se subordonează unui Primat din afara țării.

sursa: Evz.ro

1 Comment
  1. Corneliu Codreanu says

    POATE CĂ NU AR FI RĂU, SĂ NE UNIM TOŢI CREŞTINII, DACĂ AM FI UNIŢI AM FI MAI PUTERNICI, MAI ALES CĂ EUROPA SE UMPLE DE MUSULMANI..UNIRE AR ÎNSEMNA CA ESTREMIŞTII RELIGIOŞI DIN AMBELE TABERE,
    SĂ FIE MAI PUŢIN ACTIVI, DAR EI VOR SĂ FIE ACTIVI CĂ AU DE CÂŞTIGAT DIN ASTA.. ŞI NAŢIONALISMUL ESCESIV ESTE NOCIV, SUNT PATRIOT NU NAŢIONALIST, SUN PATRIOT NU LEGIONAR, OIRICUM, LEGIONARISMUL, CU IDEOLOGIA LUI CU TRECUTUL EXTREMIST ŞI CRIMINAL, ESTE PERIMAT, CÂND VĂD SIMBOLURILE LEGIONARE IMI ADUC AMINTE CĂ LEGIONARII AU OMORÂT PE MARELE ISTORIC NICOLAE IORGA, 2 PRIM-MINIŞTRII ŞI SODAŢI NEVINOVAŢI, LA REBELIUNEA ÎMPOTRIVA STATULUI ÎN CARE ERAU LA PUTERE, DECI, VOI LUPTA PENTRU UNITATEA DE ORICE FEL A ROMÂNILOR DAR NU VOI ACCEPTA EXTREMISMELE ŞI VOI COMBATE LEGIUNEA ŞI PE CEI CARE ÎI FAC PROPAGANDĂ FĂRĂ A VORBI ŞI DE CRIMELE LEGIONARE, SĂ SPUNEM TOT ADEVĂRUL NU NUMAI CE NE CONVINE..

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php