Sentinţă justă pentru Valeriu Gafencu la Tribunalul Bacău

3 921

431785_647953198552701_1034347038_nVineri, 28.11.2014, la Tribunalul Bacău, a fost admisă cererea prin care Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu a cerut anularea Hotărârii emise de Consiliului Local Tîrgu Ocna privind retragerea “Titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Tîrgu Ocna” – acordat postmortem lui Valeriu Gafencu.

Fiindcă în acest caz sentinţa nu este definitivă, asupra acesteia putându-se exercita o cale de atac, atragem atenţia asupra faptului că maniera corectă de interpretare este una singură: sentinţa pronunţată este rezultatul unui circuit legal şi democratic, specific unui stat de drept, în care unei instanţe de judecată i s-a cerut să se pronunţe asupra unei proceduri netransparente, nelegale şi afectate de imixtiuni nepermise, prin care autoritatea locală a procedat la retragerea unei distincţii civice acordate în deplină cunoştinţă de cauză şi asupra căreia se pronunţase anterior, la o distanţă de timp foarte mică.

De asemenea, dintre motivele invocate în proces amintim: inexistenţa unei modificări a motivelor de fapt avute în vedere de autoritatea locală în momentul acordării distincţiei onorifice, netemeinicia justificării urgenţei invocate în procedura de retragere, imixtiunea autorităţii centrale în activitatea celei locale sau dublele standarde folosite în interpretarea istorică a biografiei lui Valeriu Gafencu.

Totodată, Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu anunţă că, după ce se va stabili o sentinţă definitivă, va comunica opiniei publice, prin intermediul unei conferinţe de presă, toate detaliile cazului de la Tîrgu Ocna şi ale procesului început în luna ianuarie a anului curent.

Dincolo de orice interpretare, considerăm că este regretabil şi dezonorant modul în care faptele omeneşti conduc la o reprezentare controversată a sfinţeniei lui Valeriu Gafencu care este deasupra polemicilor, ambiţiilor, prejudecăţilor şi a tuturor acţiunilor din planul uman, iar sentinţa actuală trebuie privită ca o limpezire firească a realităţii şi nu ca o victorie sau o contraofensivă a unei categorii politice, culturale, etnice sau religioase asupra alteia.

Alexandru Costache

pentru Biroul de relaţii cu presa al Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu

Sursa: Ogoranu.ro

3 Comments
  1. Moraru says

    Sa vedem in cat timp ii pun sa-si schimbe decizia cei de la institutul Weisel sau cum sor numi

  2. DAN BOGHIU says

    Cum se poate ca oorganizatzie streina a unui venettic sa aiba asa de mare influentza in decizii in tzara care nu este a lor.S- a reusit asta prin justitzie corupta?Ar fi bine ca cei ce au cerut acest lucru sa intre la sapat de sara in ocnele de la Targu Ocna Dumnezeu vede iar pedepsele acestei rase vor veni cum prezice veschea scripturaAm ajuns din nou la o rascruce de drumuri….

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php