Premierul ungar vrea să pledeze cauza Rusiei în faţa UE

0 370

Premierul Ungariei Viktor Orban a deplâns din nou, luni, distanţa apărută între Uniunea Europeană şi Rusia din cauza crizei ucrainene şi şi-a exprimat dorinţa de a aborda acest subiect cu celelalte state comunitare. “Uniunea Europeană se îndepărtează tot mai mult de Rusia, cu fiecare zi. Nu este rău doar pentru Ungaria, dar şi pentru restul UE”, a explicat şeful guvernului ungar, într-un discurs în faţa ambasadorilor statelor UE în Ungaria.

    UE a aplicat Rusiei mai multe sancţiuni, cu obiectivul de a-l constrânge pe preşedintele Vladimir Putin să renunţe la anaxarea Crimeei, considerată ilegală, şi să înceteze susţinerea militară a mişcării separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Rusia a replicat prin interzicerea importurilor de produse alimentare din UE şi Statele Unite.

    Orban a denunţat la jumătatea acestei luni sancţiunile europene, estimând că cele 28 de state membre “s-au împuşcat singure în picior” cu aceste măsuri, care penalizează nu doar Rusia, ci şi ţările UE. “Vom căuta sprijinul statelor membre ale UE care vor oprirea procesului de separare de Rusia, a spus Orban, fără să menţioneze numele capitalei europene care ar fi dispusă să se alăture unei astfel de iniţiative. Orban consideră că izolarea Rusiei, cel mai important partener economic al Ungariei din afara UE, ar putea afecta competitivitatea Uniunii, în special a Germaniei. Ministrul ungar al Agriculturii, Sandor Fazekas, a declarat vineri că va negocia cu omologul său rus, în următoarele două-trei săptămâni, posibilitatea ca Ungaria să exporte produse agricole către Rusia prin intermediul unor ţări din afara UE, precum Serbia, care nu sunt vizate de embargoul agroalimentar aproape total impus de Moscova importurilor din spaţiul comunitar, potrivit Budapest Business Journal.

                                                                                                                    Autor:  Anca Dumitrescu – Mediafax

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php