Euronews: Europa și-a amintit de Transnistria și a tresărit de spaimă

0 437
Euronews: Europa și-a amintit de Transnistria și a tresărit de spaimă
Foto: huffingtonpost.com

Necunoscută pentru majoritatea europenilor,Transnistria este un motiv de îngrijorare pentru NATO și unele țări politicienii cărora se tem că evenimentele din această regiune pot repeta „scenariul Crimeii”. Despre asta se spune în varianta rusească a reportajului realizat deEuronews, transmite UNIMEDIA.

Luna trecută, Transnistria a solicitat să se alipească la Federația Rusă. „Populația (din Transnistria) este într-adevăr foarte pro-rusă. Un număr mare de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria. Oamenii își au propria lor înțelegere cum ar trebui să construiască viitorul lor, soarta lor – și asta nu este altceva decât o manifestare a democrației, să permitem acelor oameni să-și facă ce doresc”, a răspuns Vladimir Putin la apel.

Regiunea separatistă nu a fost niciodată recunoscută la nivel internațional cu excepția Osetiei de Sud și Abhaziei, ele însele stătulețe separatiste auto-declarate independente.

Autoritățile moldovenești nu au controlat fâșia de pământ adiacentă Ucrainei din 1992. Rusia a promis să rămână neutră în cazul în care enclava va deveni o regiune autonomă, însă își păstrează trupele acolo. Un plebiscit din 2006 a arătat că 97 la sută sunt în favoarea alipirii la de Rusia. În cazul în care se întâmplă, Rusia nu ar mai fi neutră.

Uniunea Europeană este profund îngrijorată de o posibilă ciocnire între est-vest. În același timp, România pledează pentru o implicare puternică a NATO în Europa de Est.

via Unimedia

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php