Ianukovici indeamna la ruperea Ucrainei: Propune referendum pentru fiecare regiune din tara

0 368
Ianukovici indeamna la ruperea Ucrainei: Propune referendum pentru fiecare regiune din tara
Presedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, aflat in exil in Rusia, la Rostov-pe-Don, a vorbit, vineri, pentru a treia oara de la fuga din Ucraina, pentru a cere organizarea unui referendum pentru statutul fiecarei regiuni a tarii.
Ianukovici a acuzat noua conducere ucraineana ca incearca sa dezlantuie un razboi civil, scrie Itar-Tass.

„In calitate de presedinte, gandurile si inima mea sunt langa voi, si cer tuturor cetatenilor rezonabili din Ucraina sa nu lase impostorii sa ii foloseasca! Cereti un referendum cu privire la statutul fiecarei regiuni din Ucraina”, a spus Ianukovici, vineri.

In niciun caz, crede fostul presedinte, alegerile prezidentiale programate pentru 25 mai nu pot stabiliza situatia din tara si conserva stabilitatea Ucrainei. Numai un referendum national poate rezolva criza, spune Ianukovici. Amendamentele anti-constitutionale aduse legii electorale in Ucraina, spune fostul presedinte, „exclud sansa unor alegeri corecte, oricand sunt ele organizate”.

In plus, Viktor Ianukovici a cerut Partidului Regiunilor sa ii anuleze obligatiile de presedinte onorific si sa il excluda din randurile sale.

Este a treia iesire publica a lui Ianukovici de la fuga in Rusia.

In iesirea anterioara, Viktor Ianukovici a aratat ca nu recunoaste noile autoritati de la Kiev si a cerut comunitatii internationale sa nu ajute puterea ilegala.

Ianukovici a condamnat „faradelegile” prin care s-a instalat noua putere de la Kiev, a carei autoritate nu o recunoaste.

La Kiev s-a instalat, de la fuga lui Ianukovici, un nou regim. Partidul sau, partidul Regiunilor, a pierdut majoritatea dupa ce zeci de parlamentari au trecut de partea Opozitiei. Ianukovici a fost demis in urma unui vot al Parlamentului. Presedinte interimar este Aleksandr Turcinov.

Noul regim a stabilit intoarcerea la Constitutia din 2004, care reduce puterile presedintelui, si a stabilit alegeri prezidentiale anticipate pentru 25 mai. Ianukovici a fost pus pe lista celor mai cautati si pe numele sau a fost emis un mandat de arestare.

sursa: Ziare.com
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php