Criza din Ucraina – Serghei Lavrov susţine că punctele de vedere ale Rusiei şi occidentalilor „se apropie”

0 321

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a apreciat, sâmbătă, că punctele de vedere ale Rusiei şi occidentalilor în privinţa crizei ucrainene se apropie, deschizând calea unei posibile „iniţiative comune”.

„Punctele noastre de vedere se apropie. Ultima mea întâlnire cu secretarul de Stat american John Kerry la Haga şi contactele mele cu Germania, Franţa şi alte ţări arată că se conturează posibilitatea unei iniţiative comune care ar putea fi propusă Ucrainei”, a declarat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de televiziune rus Vesti, asigurând că Moscova nu are „nicio intenţie şi niciun interes” să traverseze frontiera cu Ucraina.

Potrivit Kievului, Rusia a mobilizat aproape 100.000 de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri privind o intervenţie în estul rusofon al ţării.

Ministrul a cerut, în schimb, ca în vederea unei ieşiri din criză, „munca să fie colectivă” şi ca „excesele să înceteze” din partea contestatarilor care l-au destituit pe preşedintele Viktor Ianukovici.

Serghei Lavrov a sugerat o „federalizare” a fostei republici sovietice: „Nu este un cuvânt tabu. Sunt convins că trebuie să insistăm asupra acestui lucru nu pentru că am avea chef ci pentru că este o solicitare a regiunilor din sud şi est”.

Mai multe ţări occidentale, între care Franţa, au evocat în ultimul timp posibilitatea unei „descentralizări” pentru a calma separatiştii din unele regiuni rusofone din estul ucrainean.

Aceste declaraţii, la câteva săptămâni după escalada urmată de destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici de către proeuropeni şi anexarea Crimeei de către Rusia, au loc după o discuţie telefonică între Vladimir Putin şi Barack Obama în care preşedintele rus a vorbit despre o cooperare internaţională în vederea unei stabilizări a situaţiei.

sursa: Mediafax

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php