Primarul din New York a boicotat parada de Ziua Sfantului Patrick pentru ca irlandezii nu au acceptat propaganda GAY

0 296

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, dar și compania de bere Guinness, au boicotat tradiționala paradă a comunității catolice irlandeze ocazionate de Ziua Sfântului Patrick. Motivul invocat a fost acela că organizatorii nu au acceptat ca în cadrul evenimentului care îl celebrează pe patronul spiritual al irlandezilor să mărșăluiască și grupuri de propagandă în favoarea minorităților sexuale.

Acest boicot a fost însă compensat de premierul irlandez Enda Kenny, care a ținut să participe și să valideze parada conaționalilor săi din New York.

The Irish Times a consemnat explicațiile lui Enda Kenny, care a subliniat că „mulți din cei 180.000 de participanți la paradă sunt membri ai comunității gay și nu au avut nicio problemă în a onora Saint Patrick`s Day prin prezența lor”. Interdicția a fost împotriva celora care au dorit să-și afișeze explicit orientarea sexuală, prin ținută și bannere. „De St Patrick este vorba despre irlandezitate, nu despre sexualitate”, a conchis Kenny, care între altele a mai sugerat că grupurile de propagandă gay au propriile parade, unde pot să se afișeze după placul inimii.

Exemplul edilului De Blasio este fără precedent în mandatele predecesorilor Giuliani sau Bloomberg. Mai mult, primarul actual a afirmat că va restaura renumele New York-ului de ”cel mai liberal oraș al planetei”.

Gestul acestuia a fost urmat și de Martin Walsh, primarul irlandezo-american din Boston, care a boicotat la rândul său parada tradițională a irlandezilor, declarând că s-a săturat de o istorie de secole de restricții și obstrucții și că n-are de gând să contribuie la promovarea de „inechități sociale” și că vrea să se asigure că „toți bostonienii au ocazia să participe la viața civică a comunității”.

Aceleași motive, legate de ”drepturile homosexualilor”, au fost invocate și la anunțul retragerii sponsorului principal, celebra bere Guinness. „Guinness are o îndelungată istoria în sprijinul diversității și ca avocat al drepturilor egale pentru toți,” s-a transmis printr-un comunicat al producătorului irlandez de bere neagră, pe bază de rețetă secretă. Exemplul Guiness a fost urmat și de berarii de la Heinecken și Sam Adams, bere bostoniană.

Parada de anul acesta din New York, oraș unde locuiesc circa 450.000 de irlandezi, a adunat aproape 200.000 de participanți și aproximativ un milion de spectatori.

17 martie are o însemnătate particulară pentru irlandezi, atunci fiind ziua în care este marcată moartea Sfântului Patrick, care este omagiat ca patron spiritual al națiunii. La origini o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate e mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze și este sărbătorită cu fast atât în Irlanda și Marea Britanie, cât și în Statele Unite sau oriunde există comunități unde trăiesc irlandezi.

Sfântul Patrick s-a născut în secolul al IV-lea în Britania romană, dar este capturat de irlandezi şi ţinut captiv pe insulă timp de 6 ani. În acea perioadă se dedică religiei, iar tradiția spune că a avut o revelaţie divină prin care Dumnezeu îi cerea să-i creştineze pe irlandezi. După ce evadează din captivitate, se întoarce în Irlanda în anul 432 şi începe procesul de creştinare a populației locale. Coform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina creştină a Sfintei Treimi. Sursa: FrontPress.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php