Liderul Bisericii Antiohiene din SUA refuza sa vina la Casa Alba: scrisoare de raspuns, catre Obama

0 379
Mitropolitul Filip Biserica Antiohiana a SUADraga Domnule Presedinte si Dna. Obama,

Felicitări și cele mai bune urări, Dumneavoastra și celor doua fiice prețioase ale Dvs, în duhul acestei sarbatori de Sfânt Crăciun. Am fost onorat să primesc invitația de participare la recepția festiva din Casa Albă, pe 6 decembrie 2013.

Îmi amintesc cu drag de participarea mea la recepția din Casa Albă, din urmă cu doi ani. Fotografia pe care am facut-o împreună cu acea ocazie de bun augur, în continuare, sta asezata pe biroul meu. Din păcate, Domnule Președinte, nu am participat la recepția festiva din acest an, pentru că în aceste momente eu nu ma pot bucura de Crăciun, nu am pacea necesara de Crăciun. Este vorba despre pacea pe care îngerii au vestit-o in Sfanta Noapte: Slavă intru cei de Sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, intru oameni bunavoire. Deși sunt libanez din naștere și cu mandrie cetățean american de 57 de ani, am primit educația mea în orașele Homs și Damasc, din Siria.

Domnule Președinte, nu am pace de Crăciun, fiindca nu există pace nici in Liban nici în Siria. În timpul petrecut în Siria, ca student și ulterior ca secretar al Patriarhului Alexandros Tahan, am mâncat pâine siriana, am baut apa siriana, am respirat aer sirian și m-am bucurat de ospitalitatea celui mai generos popor, sirian.

Nu, Domnule Președinte, nu am pace de Crăciun, atata timp cat doi dintre fratii mei, arhiepiscopi, Boulos Yazigi și Youhanna Ibrahim, sunt încă în captivitate în nordul Siriei, fara a avea vreo veste, de la răpirea lor. De fapt, Domnule Președinte, nu știm nici dacă sunt vii sau morți. În urmă cu două săptămâni, Domnule Președinte, doisprezece maici ortodoxe, de ale noastre, au fost răpite din Mănăstirea Sfanta Tecla de Maaloula, Siria. Aceste călugărițe sunt femei nevinovate, care aveau grija de orfani, în mănăstire. Aceste femei pașnice nu au arme și nu lupta, ci se roagă pentru pace, în fiecare zi și noapte. Am contactat Departamentul de Stat și am vorbit cu ambasadorul Ford, care mi-a promis că va face tot ce este posibil pentru eliberarea celor doi Arhiepiscopi răpiți și a maicilor, dar a fără niciun rezultat.

Recent, un clip video a apărut pe rețeaua Al-Jazeera, care le arata pe aceste  călugărițe și pe stareța mănăstirii, Maica Pelaghia, aflate în captivitate, spunand că locuiesc într-o vilă. Ce bătaie de joc! Dacă răpitorii au vrut sa salveze maicile, din bombardamentul din Maaloula, le-ar fi putut trimite la Patriarhia Ortodoxă din Damasc, care poate găzdui o sută de călugărițe. Știm adevărul, Domnule Presedinte. Adevărul este că videoclipul a fost făcut sub o presiune psihologică extremă, pe care aceste calugarite trebuie sa o indure în fiecare zi. Există toate motivele să se teamă pentru siguranța lor.

În cele din urmă, Domnule Președinte, daca ati putea face orice, ca lider al lumii libere, pentru a opri vărsarea de sânge și distrugerile din Siria, v-as fi profund recunoscator. Fie ca pacea de Crăciun, de care nu se poate bucura aceasta lume destramata, sa salasluiasca în inima voastra și ale celor din familia voastra, pentru totdeauna.”

Mitropolitul Philip Saliba,
Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Antiohiene a Americii de Nord

sursa: LO News

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php