Separatiștii au dat năvală în liceul român din Tiraspol. Directorul: E o provocare a serviciilor secrete

0 401

militienii_patruns_forta_liceu_lucian_blaga

Miliția transnistreană a revenit la vechile practici de întimidare a singurului liceu românesc din Tiraspol.

(UPDATE) Potrivit deschide.md, scandalul a început la prima oră, când la liceu s-a prezentat o angajată a procuraturii locale. Aceasta a solicitat conducerii instituției să prezinte evidența financiar contabilă și alte acte. A fost refuzată, pentru că liceul se subordonează Ministerului Educației de la Chișinău, nu autorităților neconstituționale de la Tiraspol. În acel moment, procuroarea i-a anunțat pe milițienii care așteaptau deja în fața liceului. A urmat o discuție dură între separatiști și profesori, care s-a stins după ce milițienii au observat că sunt filmați.

Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, susţine că ceea ce s-a întâmplat ar fi o ‘provocare din partea Tiraspolului’, făcută în baza unei scrisori pe care o bănuiește ca fiind inventată de serviciile secrete.

Scrisoarea ar fi fost scrisă de profesoara de franceză Galina Zagoradnaia care s-ar fi plâns procuraturii transnistrene că în liceu nu se respectă condiile de igienă, iar profesorii primesc salariile cu întârziere. Ea chiar ar fi invocat faptul că directorul instituției îi amenință pe cei care își manifestă nemulțumirea.

(UPDATE) Directorul-adjunct al liceului, Raisa Pădurean a declarat pentru Ziarul de Gardă că cei care au intrat în liceu s-au prezentat ca fiind de la „Rosnadzor”. Ei ar fi venit în urma unei plângeri din partea unei angajate care nu a primit salariul. Directorul liceului Ion Iovcev le-a declarat că va prezenta toate datele și actele autorităților de la Chișinău care le plătesc salariul.  

(UPDATE) Raisa Pădurean a scris pe contul de FB al fiicei sale: Mă arestează pentru că nu mă supun lor. Directorul e interogat.

Chiar în aceste momente, milițieni și civili care au pătruns în forță în liceul românesc ,,Lucian Blaga” îi interoghează pe cei doi directori ai acestei instituții, Ion Iovcev și Raisa Pădurean (foto, stânga), pe care îi amenință cu închisoarea, scrie Infoprut. Informația este confirmată de un elev care a scris pe pagina de Facebook a liceului: „Mai deunăzi sârma ghimpata în jurul liceului Liceul Lucian Blaga-Tiraspol, ieri obligația administrației de a se înregistra la așa-zisul „fisc” să plăteasca „impozite”, azi dau navala separatiștii și bagă in sperieți copiii și administrația… Acum telefoanele conducerii deja nu mai sunt in aria de acoperire. Cine stie ce va fi mine?”.

Tot astăzi, 5 decembrie, structurile de forţă de la Tiraspol au descins la Liceul cu predare în grafia latină “Lucian Blaga” din Tiraspol. Directorului liceului, Ion Iovcev, i s-a cerut abuziv să prezinte un set de documente cu privire la activitatea instituţiei de învăţământ, fiindu-i întocmit un proces-verbal şi solicitându-i să se prezinte pe 11 decembrie 2013 la aşa-numita „comisie administrativă”.

Subiectul în cauză este examinat de către Ministerul Educaţiei, Biroul pentru Reintegrare, Ministerul Afacerilor Interne, delegaţia moldovenească din Comisia Unificată de Control. Totodată, a fost sesizată Misiunea OSCE în Moldova şi reprezentantul politic în reglementarea conflictului transnistrean de la Tiraspol.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, autorităţile de la Chişinău apreciază aceste acţiuni drept o nouă încercare de exercitare a presiunilor asupra administraţiei liceului, corpului profesoral, elevilor şi părinţilor acestora. Evenimentele pot să conducă la înrăutăţirea premeditată a condiţiilor de activitate a instituţiei date şi la deteriorarea atmosferei de încredere între cele două maluri ale Nistrului. Aceste provocări se înscriu în şirul acţiunilor recente ale Tiraspolului, care în ultima perioadă a întreprins o serie de verificări ilegale asupra şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină.

În acest context, autorităţile moldoveneşti în comun cu partenerii internaţionali monitorizează situaţia şi reiterează solicitarea către Tiraspol de a se abţine de la presiunile îndreptate asupra şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, care conduc la deteriorarea situaţiei şi împiedică buna desfăşurare a procesului educaţional.

Timpul.md

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php