1,5 milioane de oameni în stradă la Kiev. Ucrainienii încep revoluţia împotriva guvernului pro-rus Ianukovici.

1 980
1460093_10151820445828775_291568365_nOpozitia ucraineana continua sa ocupe centrul Kievului, dupa o manifestatie impresionanta, cu cel putin 100.000 de participanti, in favoarea Uniunii Europene si impotriva puterii. Protestul a degenerat duminica intr-un conflict cu fortele de ordine.

UPDATE:

Cronologia evenimentelor din 2 decembrie, 2013

ora 20:49 Imagini LIVE cu protestele din Kiev, AICI.

ora 19:46 Manifestatiile din Ucraina in favoarea integrarii europene se asemana cu o „lovitura de stat”, a afirmat premierul Mikola Azarov, dupa o intrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene.

Ceea ce se intampla prezinta semnele unei lovituri de stat. Este ceva foarte grav. Noi avem rabdare, dar nu vrem ca partenerii nostri sa creada ca totul le este permis„, a spus Azarov.

Manifestatiile au devenit necontrolabile pentru ca instigatorii folosesc metode ilegale. Politicienii care s-au raliat acestor actiuni au radicalizat situatia„, a adaugat Azarov.

ora 17:37 Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a discutat, luni, cu presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, lansand un apel la calm, cerand respectarea drepturilor omului si investigarea actiunilor brutale ale autoritatilor ucrainene impotriva protestatarilor.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a indemnat toate partile din Ucraina sa aiba o atitudine de retinere si sa fie respectate drepturile fundamentale. De asemenea, Barroso i-a cerut presedintelui Ianukovici sa ancheteze actiunile brutale ale fortelor de ordine contra protestatarilor si sa dialogheze cu opozitia si cu reprezentantii societatii civile.

Presedintele Ianukovici i-a transmis lui Barroso ca este de acord cu aceasta abordare. Uniunea Europeana a indemnat autoritatile din Ucraina si opozitia sa aiba o atitudine calma, dupa violentele inregistrate la Kiev.

„Cerem tuturor partilor sa rezolve disensiunile pe cale pasnica”, a declarat, conform AFP, Maja Kocijancic, purtatorul de cuvant al Inaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

„Manifestatiile trebuie sa se desfasoare in mod pasnic”, a spus purtatorul de cuvant al sefei diplomatiei UE. Mii de protestatari ai opozitiei blocau luni dimineata sediul Guvernului de la Kiev, cerand demisia Administratiei Viktor Ianukovici, dupa refuzul Kievului de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeana.

ora 15:51 Protestatarii au cerut declansarea unei greve nationale, inchiderea strazilor si inconjurarea cladirilor guvernamentale.

Acestia au realizat chiar si o harta pe care sunt sugerate locurile cele mai bune pentru parcarea masinilor, in scopul blocarii traficului.

ora 15.00 Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare in Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat intr-un interviu pentru publicatia Glavkom ca presedintele Viktor Ianukovici ar putea sa aiba aceeasi soarta ca dictatorul roman Nicolae Ceausescu.

Potrivit deputatului, cea mai buna solutie pentru Ianukovici ar fi sa semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, dupa care sa-si dea demisia. „Doar in acest mod ar putea fi salvat. Asta este important pentru noi, intelegeti? Romania inca nu si-a revenit dupa asasinarea lui Ceausescu”, a subliniat politicianul.

Bohoslovskaia a mentionat ca Ianukovici este pe cale sa se transforme in Ceausescu, dar inca n-a repetat ceea ce a facut dictatorul roman. „Astfel de semnale deja se resimt in societate. Daca nu se va schimba situatia, spiritele se vor incinge pe parcurs si vor deveni periculoase. N-ar trebui sa admitem acest lucru. Astfel de rani nu se vindeca decat peste sute de ani, dar trebuie sa recunoastem ca putem sa ajungem aici”, a mai spus Bohoslovskaia.

Circa 20 de deputati din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la guvernare in Ucraina, intentioneaza sa paraseasca grupul parlamentar in cursul zilei de luni, in vederea formarii unui nou partid politic.

ora 14.30 Peste 40 de jurnalisti au fost raniti in timp ce relatau despre evenimentele din centrul Kievului, in ultimele zile, relateaza luni Interfax Ucraina, in pagina electronica.

Majoritatea jurnalistilor au fost raniti duminica, in timpul confruntarilor din fata administratiei prezidentiale, informeaza agentia ucraineana.

ora 14.00 Pe Twitter, subiectul protestelor din Ucraina este intens discutat, cu „hashtag”-urile #Ukraine si #Kiev

ora 13.00 Vitaly Lukyanenko, purtator de cuvant al premierului ucrainean, a declarat ca nu s-a discutat despre impunerea unei stari de urgenta in Ucraina. Anterior, in mass-media au circulat informatii potrivit carora presedintele Viktor Ianukovic ar intentiona sa convoace Consiliul National de Securitate si sa anunte stare de urgenta. Conform legislatiei in vigoare in Ucraina, el are dreptul sa aplice aceasta masura fara sa ceara acordul Parlamentului.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Parlamentului ucrainean, Vladimir Rybak, spune ca nu crede ca este nevoie de o astfel de masura.

12.00 Corespondentul Russia Today in Kiev, Aleksey Yaroshevsky, anunta ca protestatarii construiesc baricade si se pregatesc pentru o noua runda de confruntari cu autoritatile.

09:00 Protestele au continuat si luni dimineata cand in jur de 5000-6000 de protestatari au marsaluit din Piata Independentei la sediul Guvernului in Kiev, cerand demisia presedintelui, relateaza RT.com.

Toate strazile din jurul sediului Guvernului au fost, de asemenea, blocate de catre automobilisti, simpatizanti ai opozitiei.
Manifestantii distribuiau bauturi calde participantilor, iar foarte putini politisti erau vizibili in apropiere, potrivit unei jurnaliste AFP.

Liderii opozitiei au indemnat duminica seara la ocuparea cartierului guvernamental din centrul Kievului, pana la demisia Guvernului presedintelui Viktor Ianukovici.

Mobilizarea opozitiei a fost provocata de schimbarea, saptamana trecuta, a pozitiei puterii ucrainene, care a suspendat semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana (UE), pentru a se orienta catre Rusia.

Confruntari violente, duminica, in cursul manifestatiei, s-au soldat cu aproximativ 100 de raniti.

08.00 Russia Today scrie ca pe internet a fost postata o inregistrare video in care se vede cum fortele speciale ale politiei ii lovesc violent pe manifestantii anti-guvernamentali.

Protestatarii sunt lungiti la pamant si nu opun niciun fel de rezistenta, insa politia ii loveste cu bastoanele si cu picioarele. Inregistrarea a fost incarcata pe internet de Volodimir Tiscenco, care sustine ca a filmat aceste scene cu telefonul mobil pe 1 decembrie 2013, in apropiere de sediul Guvernului.

07:00 Presedintele Viktor Ianukovici a convocat reuniuni de criza cu principalii colaboratori, undeva intr-o suburbie a capitalei. Exista informatii ca ar intentiona chiar sa ordone instituirea starii de urgenta.

Confruntari inversunate s-au derulat in cartierul unde isi au sediul institutiile guvernamentale, aproape de Piata Independentei, unde duminica a fost cea mai mare manifestatie de pana acum a opozitiei. Tinta preferata de manifestanti a fost administratia prezidentiala, desi Viktor Ianukovici nu se afla acolo.

Victoria Butenko, jurnalist in Kiev: „Au incercat sa rupa barajul fortelor de securitate folosind chiar si un buldozer, iar politia a raspuns cu gaze lacrimogene. Liderii opozitiei sustin ca nu sunt responsabili pentru aceste atacuri violente”.

Riposta fortelor de ordine a fost dura. Un cameraman local, corespondent Euronews, a fost ranit la cap, si nu e singurul care declara ca ar fi fost lovit deliberat de scutieri. La spitalele din Kiev au ajuns zeci de raniti. Autoritatile sustin insa ca si manifestantii au lovit cu salbaticie politisti in uniforma si ca 100 dintre acestia ar fi fost raniti.

Kiev

Victoria Butenko, jurnalist in Kiev: „Dupa ce guvernul, de fapt presedintia, au decis sa respinga acordul de asociere cu Uniunea Europeana, multi dintre acesti oameni care isi doresc integrarea Ucrainei in UE au fost crunt dezamagiti. Au iesit in strada si protestele au continuat aproape o saptamana, pana cand, intr-o noapte (n.r.: vineri) politia a recurs la forta”.

Iar protestul s-a radicalizat.

Daca sediul presedintiei a fost o „reduta” greu de cucerit, duminica, demonstrantii au obtinut totusi o victorie – au ocupat primaria din Kiev si au ridicat pe fatada o pancarta pe care era scris „cartierul general al revolutiei”

Opozitia le-a cerut manifestantilor sa ramana in strada si, imediat, zeci de corturi au aparut in Piata Independentei

Oficialii din cadrul fortelor de ordine discuta cu cetatenii care au preluat controlul sediului primariei. Ei le explica faptul ca actiunile lor sunt ilegale si le cer sa paraseasca cladirea„, a declarat purtatoarea de cuvant a politiei, Olga Bilik.

Aproximativ 100 de politisti ucraineni au fost raniti, duminica, in confruntarile din cadrul manifestatiei opozitiei de la Kiev, a mai spus purtatoarea de cuvant a politiei, citata de AFP.
Aproximativ 100 de politisti, cu rani diverse„, a precizat Olga Bilik, afirmand ca unii politisti au traumatisme craniene.

Kiev

Sute de tineri, majoritatea purtand cagule sau masti medicale, participau la aceste incidente, aruncand cu pietre in fortele de ordine, potrivit unui correspondent AFP. Jurnalistul AFP a declarat ca a vazut trei raniti in randul manifestantilor, dintre care unul cu un traumatism cranian.

Fortele antirevolta au folosit de mai multe ori grenade asurzitoare impotriva manifestantilor.

In fata multimii reunite in Piata Independentei, unul dintre liderii opozitiei, Vitali Kliciko, le-a cerut manifestantilor sa „nu cedeze in fata provocarilor”.

Va cer sa fiti foarte prudenti, daca cineva va cere sa luati cu asalt cladirile publice, acest lucru poate fi foarte periculos„, a declarat Kliciko.

NATO ii indeamna pe ucraineni sa nu recurga la violenta

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a indemnat duminica toate partile „sa se abtina sa recurga la violenta si la forta” in Ucraina, in urma unor confruntari, in cursul unei manifestatii, soldate cu peste 100 de raniti in capitala, relateaza AFP.

In aceasta (duminica) seara, la Kiev, numerosi ucraineni continua sa isi exprime sustinerea ferma fata de relatii mai stranse cu Uniunea Europeana (UE). Pretutindeni, oamenii au dreptul sa se exprime in mod democratic”, afirma el, citat intr-un comunicat.

Indemn toate partile sa se abtina cu orice pret sa recurga la violenta si la forta„, care „nu sunt mijlocul bun de solutionare a diferentelor politice intr-o societate democratica”, adauga Rasmussen, indemnand pe „fiecare sa actioneze cu respectarea regulilor constitutionale si democratice”.

NATO respecta deplin ucrainenii si idealurile democratice ale natiunii ucrainene„, conchide secretarul general al NATO, indemnand Ucraina, „care prezideaza Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), sa-si respecte deplin angajamentele internationale fata de libertatea de exprimare si reuniune”.

 

Ucraina

Cronologia evenimentelor din 1 decembrie, 2013

AFP estimeaza la 100.000 numarul participantilor la manifestatia de la Kiev

Cel putin 100.000 de persoane, potrivit estimarilor AFP, s-au reunit in cursul dupa-amiezii in piata din centrul orasului, cerand demisia presedintelui Viktor Ianukovici, alegeri anticipate si reluara procesului de apropiere de UE, intrerupt saptamana trecuta.

„Revolutie!”, „Rusine!”, „Kiev, trezeste-te!”, „Ucraina este Europa”, strigau manifestantii, arborand drapele ucrainene si europene dupa ce s-au reunit in apropiere de monumentul poetului ucrainean Taras Sevcenko, un erou national, de unde a inceput marsul lor.

Dupa ce au impins gardurile metalice instalate cu o zi inainte pentru a impiedica accesul in Piata Independentei, manifestantii s-au reunit in acest loc simbolic pentru „revolutia portocalie” din 2004, de unde multi dintre ei au fost inlaturati violent de fortele de ordine sambata dimineata.
Politistii prezenti la fata locului au parasit zona fara se li se opuna manifestantilor.

Ucraina

Principalii lideri ai opozitiei, in special fostul campion mondial de box Vitali Kliciko si Arseni Iateniuk, un apropiat al opozantei incarcerate Iulia Timosenko, se aflau la conducerea manifestatiei.

Justitia a interzis, sambata seara, pana la 7 ianuarie manifestatiile din Piata Independentei si in principalele puncte strategice din capitala, unde se afla cladiri guvernamentale.

Ministrul de Interne, Iuri Zaharcenko, a avertizat manifestantii impotriva oricaror degenerari.

Ucraina

„Nu vreau sa antrenam societatea in aceste evenimente. In ce directie? Dezordine? Politia nu va putea sa nu reactioneze”, a declarat ministrul, care a fost acuzat de opozitie ca a ordonat interventia violenta de sambata dimineata.

Opozitia ucraineana le-a cerut sustinatorilor sai sa protesteze in numar mare pentru a cere demisia lui Viktor Ianukovici si a Guvernului si organizarea de alegeri anticipate.

Intr-o scrisoare citita sambata de fiica sa, Evghenia, Iulia Timosenko, a carei eliberare a fost ceruta in zadar de UE, a facut apel la „inlaturarea” puterii actuale prin manifestatii.

Opozitia, care ii reproseaza presedintelui ca a intors spatele UE si a inasprit regimul, a mobilizat deja zeci de mii de persoane la Kiev, in urma cu o saptamana.

Reuniunea de duminica reprezinta un test pentru capacitatile opozitiei de a mobiliza masele.

Presedintele ucrainean va face o vizita in Rusia

Viktor Ianukovici

Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, va efectua o vizita in Rusia intr-un viitor apropiat, dupa ce a refuzat sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana, a anuntat duminica premierul Mikola Azarov, citat de AFP. Aceasta vizita va avea loc dupa cea prevazuta in China, saptamana viitoare, a presedintelui ucrainean.

„Bineinteles, dupa aceea presedintele va face o vizita in Rusia„, a declarat premierul, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea ucraineana. El a subliniat ca Ianukovici intentioneaza sa semneze „o foaie de parcurs de cooperare in vederea restaurarii unor relatii comerciale si economice normale”.

Kremlinul nu a confirmat imediat aceasta vizita.

Anuntul Guvernului ucrainean, saptamana trecuta, ca nu va semna un Acord de Asociere cu UE, a declansat manifestatii de amploare, cele mai importante de la „revolutia portocalie” din 2004.

1 Comment
  1. dans says

    asa trebuie facut si la noi, cu curvele politice care ne-au vindut strainilor si ne-au indatorat pe trei generatii…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php