DOAMNE, VINO DOAMNE, SĂ VEZI CE-A MAI RĂMAS DIN OAMENI!… Imagini în premieră cu intervenţia jandarmilor la Pungeşti | FOTO – VIDEO

1 1.015

Tehnicã impresionantã adusã de jandarmi la Pungesti

Astãzi jandarmii a fãcut o adevãratã demonstratie de fortã la Pungesti. Pe lângã faptul cã au fost masate dispozitive impresionante, acestia au venit cu echipamente care l-au lãsat mascã pânã si pe comandantul jandarmilor din Vaslui, Paul Smântânã. În prezent, în zona Pungesti, patruleazã permanent pe câmp mai multe masini HUMMER, inscriptionate cu Jandarmeria, (fãcute celebre de armata SUA!). De asemenea, în fata Primãriei Pungesti este parcatã o nevinovatã autospecialã de pompieri, plinã de antene(!?). În acest moment, întreaga comunã este în stare de asediu.

Români din toatã tara se adunã la Pungesti

În seara asta au ajuns la Pungesti mai multe grupuri de protestatari din Vaslui precum si din Suceava, Iasi, Bacãu si chiar din Brasov. De asemenea, un grup de cãlugãri de la Mãnãstirea Petru Vodã, din judetul Neamt, a reusit sã însele vigilenta jandarmilor si a ajuns pânã în tabãra de rezistentã de la Silistea la câtiva metri de terenul împrejmuit de lucrãtorii de la Chevron. Si-au anuntat prezenta la Pungesti multi alti români din toate colturile tãrii! În paralel, s-a reluat transmisia live de la Pungesti, toatã lumea putând vedea pe internet ce se întâmplã acolo. Vezi aici livestreaming! (link)

SITUATIE TENSIONATÃ LA PUNGESTI: De peste 12 ore, jandarmii au blocat drumul!

Nici pânã seara, jandarmii nu au deblocat drumul judetean dintre Silistea si Pungesti. În continuare, în zonã se aflã un baraj prin care nimeni nu poate trece fãrã aprobarea jandarmilor. I-am întrebat din ordinul cui s-a dispus luarea acestei mãsuri. Jandarmii ne-au spus sã mergem la Primãrie pentru cã acolo sunt persoanele acreditate sã dea declaratii presei. Evident, la Primãria Pungesti nu exista nimeni cu care sã putem comunica. Astfel, în judetul Vaslui s-a creat o situatie ciudatã: douã comune sunt blocate, peste 10 localitãti sunt izolate si nimeni nu a dat o explicatie oficialã care sã explice aceastã mãsurã!

Imagini de la interventia jandarmilor din aceastã noapte!

Imagini în premierã cu interventia jandarmilor!

Jandarmii au intervenit pe întuneric pentru ca agresiunile lor sã nu poatã fi filmate. Interventia lor nu a avut ca scop deblocarea drumului, deoarece chiar ei au fost cei care au blocat drumul judetean. Mai mult, o parte din oamenii bãtuti de jandarmi se aflau pe o propietate privatã, în niciun caz pe domeniul public sau pe terenul închiriat de Chevron.

Minciuna Jandarmeriei !

“Ca urmare a evenimentelor care s-au petrecut în dimineata acestei zile, în zona localitãtii Silistea, judetul Vaslui, vã comunicãm urmãtoarele: Nicio persoanã nu a suferit acte de agresiune fizicã din partea jandarmilor, atât la locul unde s-au desfãsurat evenimentele, cât si pe timpul deplasãrii sau pe durata activitãtilor de identificare desfãsurate la sediul Politiei Vaslui”

Asa sunã începutul ultimului comunicat de presã emis de Jandarmeria Românã. Vedeti adevãrul în acest film fãcut în aceastã dimineatã la Pungesti!

Update: Ora 13.00:

Liderii taberei de rezistentã, transportati cu duba la Pungesti!

Rând pe rând, începând cu ora 11.30, din sediul IPJ au început sã iasã liderii taberei de rezistentã de la Pungesti, retinuti în mod abuziv de Jandarmi si dusi la audieri la Politia judeteanã. Ticu Pâslaru a spus cã protestele nu se vor opri aici, desi oamenii au fost bãtuti si intimidati de actiunile Jandarmeriei. “Au agresat-o pe Zâna Domintean, avea un steag în jurul gâtului si au tinut-o cu forta, iar sãraca s-a zbãtut si a lovit cu piciorul geamul la dubã. Nu a avut nicio sansã, s-a apãrat. Suntem acuzati de blocarea drumului judetean si mi s-a spus cã mi-au fãcut douã dosare, pentru 16 octombrie si pentru astãzi. Au venit cam 1000 de jandarmi, au tãbãrât pe noi, ne-au lovit, ne-au bruscat, nu am avut nicio sansã. Jandarmii au fost foarte violenti, nu s-au comportat niciodatã asa împotriva poporului român, sã loveascã femei cu icoane în mânã si bãtrâni. Nu ne oprim, continuãm protestele, pânã ce Parlamentul va da o lege pentru a interzice explorarea gazelor de sist”, a spus Pâslaru. Sora unuia dintre liderii taberei, Marius Ignat, a spus cã mama sa a ajuns la dispensar în stare de soc, dupã ce a discutat cu fiul în timp ce era bãtut de jandarmi si urcat cu forta în dubã. “Mama mea vorbea cu Marius si l-a auzit strigând: “Mamã, ne bat ãstia de ne rup. Ne rup cu bãtaia”. L-a auzit când striga la un jandarm sã nu mai loveascã o bãtrânã, dupã care a spus cã jandarmii au tãbãrât pe el si l-au urcat cu forta în dubã”, a spus sora lui Ignat. Acesta a iesit din sediul IPJ în jurul orei 12.45 si a spus cã protestele vor continua, mai ales cã mii de oameni vor veni la Pungesti, sã protesteze. Cinici, jandarmii s-au arãtat grijulii cu cei ridicati de la Pungesti si au spus cã le pun la dispozitie o masinã, cu care sã facã deplasarea pânã în sat, sã-si ia lucrurile. La ora 13.00, în jur de 10 protestatari ridicati cu forta de jandarmi au plecat cu o dubã a IPJ spre Pungesti, acolo unde spun cã vor programa o conferintã de presã.

Primul pungestean arestat de Jandarmi a iesit la ora 10.30:

“Au tãbãrât pe mine 10 jandarmi”!

Costel Plesuvu este primul pungestean care a fost eliberat de la Politia Judeteanã, în jurul orei 10.30. Familia acestuia a asteptat aproape trei ore în fata IPJ sã-l vadã eliberat. “Nu am fãcut nimic. M-am dus cu fratele meu pe la ora 7.00, sã vedem ce este la tabãrã. De pe drum ne-au luat, au tãbãrât pe fratele meu cam 5-10 jandarmi. Bãtaie de joc, nu ati vãzut asa ceva, ca pe un sac de cartofi l-au ridicat. Eu am scãpat cu fuga”, a spus Mihai Plesuvu. Sotia lui Costel, disperatã, a început sã strige. “Pentru ce l-au ridicat? Am doi copii acasã! M-am dus la ofiterul de la politie si mi-au spus sã stau, cã îi dau drumul acasã. Ãstia se comportã ca la comunisti. Suntem comunisti, domnule, si nu stim noi? Sãmântã de comunisti, ãstia sunt pesedistii”, a strigat femeia. La un moment dat, cel retinut a iesit pe usa IPJ. Din spatele sãu, un jandarm cu mult tupeu, i-a strigat: “Plesuvu! Bãi Plesuvu mergi cu minciuna pânã la capãt!”. Am încercat sã aflãm cine este individul în cauzã, i-am cerut sã spunã cine este si ce grad are, pentru cã purta o uniformã de mascati, însã nu a vrut sã spunã nimic. “Sunt multi prin sediul ãsta. Îmi este si teamã sã mai vorbesc. Multumesc bunului Dumnezeu cã am vãzut lumina zilei. M-au bãgat într-o dubã cu sase persoane, m-au luat de pe drum, am sãrit si m-au prins de picioare, de mâini, nici nu stiu câti erau. Cred cã sunt vreo 40 luati de la Pungesti. M-au pus sã dau declaratie, m-au întrebat dacã am fost bruscat si am spus cã nu. Cred cã asa am reusit sã scap, sã-mi dea drumul. N-am încãlcat nicio lege”, a spus bãrbatul, speriat. De dupã perdelele de la Politie, mai multi indivizi au privit discutia reporterilor VRN cu omul din Pungesti.

Jandarmii i-au bãtut si i-au sechestrat pe protestatari

Jandarmii au comis în aceastã dimineatã abuzuri incredibile. Am reusit sã luãm legãtura cu una din persoanele duse cu duba la sediul Politiei.”Am fost bãtuti cu bastoanele si luati cu forta. Acum suntem 24 de persoane într-o camerã din sediul Politiei. Ni s-au luat amprentele si ni s-a spus cã vom sta aici 24 de ore. Zâna Domintean a fost bãtutã cu picioarele. Este vânãtã toatã la fatã”, ne-a spus Mariana Morosanu. Aceasta a fost lãsatã de jandarmi jumãtate de orã pentru a putea sã-si vadã tatãl (Costicã Spiridon) internat la spital în urma altercatiei cu jandarmii. “M-au bãtut scutierii si m-au tãvãlit pe jos. Apoi au venit jandarmii si m-au cãlcat în picioare”, ne-a declarat Spiridon de pe patul de spital!”

UPDATE Orele 9.30:

La aceasta ora sunt retinute in jur de 40 de persoane din Tabara de Rezistenta din Pungesti. Jandarmii echipati cu bastoane, gaze lacrimogene, scuturi si cagule, i-au ridicat absolut pe toti cei din tabara si, sub pretextul legitimarii, i-au dus cu dubele in Vaslui. Am incercat sa aflam ce-i cu ei si unde sunt dusi, dar purtatorul de cuvant IPJ Vaslui Mihaela Straub ne-a indicat ca persoana care poate sa ne dea relatii pe Lucian Modoranu, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Vaslui, insa acesta nu raspunde la telefon. Acum, in Pungesti copiii nu pot merge la scoala, nicio masina nu circula pe drumul judetean din Silistea, Pungesti, jandarmii si politia blocand drumul si accesul oricaror persoane si mijloace de transport spre Tabara de Rezistenta. Oamenii spun ca au fost calcati in picioare, fugariti, luati la bataie in curtile lor, nu au fost lasati sa fotografieze sau sa filmeze pentru ca sa nu existe dovezi ale abuzurilor facute de jandarmii veniti din mai multe locuri: Ploiesti, Bacau, Barlad, Vaslui etc. De altfel si accesul presei a fost oprit tot pentru ca sa nu existe informari corecte si mai ales dovezi a ceea ce au intreprins cei aproape 1000 de jandarmi care au anihilat rezistenta oamenilor din Pungesti cu violenta, incepand cu orele 5.30. Toti oamenii care nu au ajuns in tabara si cei care le-au venit in ajutor s-au oprit la barajul facut de politie la intrarea in Silistea, Pungesti, si femei cu copii in brate, batrane, barbati in toata firea, striga dupa ajutor la toti romanii care pot veni sa-i sprijine. Spre cei de la Pungesti se indreapta si doi membri ai Grupului de Initiativa a Societatii Civile (GISC) Bârlad: gr. (r) Neculai Rotaru si ing. Ovidiu Tiron.

Replica Chevron: “Chevron s-a instalat la Pungesti!”

 

Reprezentantii Chevron au anuntat mass media centrala, astazi dimineata, ca la ora 7.00 au fost începute lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje. Purtatorul de cuvant al Chevron Romania, Razvan Mitroi, a declarat ca luni dimineata compania a reluat lucrarile în zona Silistea si ca pe terenul concesionat acolo au sosit primele utilaje de la firma MIF care va executa lucrarile de amenajare a platformei unde ar urma sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist. Deja circa 40 de muncitori instaleaza acum in jurul terenului din Pungesti un gard din sarma si bare de otel, iar primul excavator a ajuns pe pozitii.

La aceasta ora, acestia au inconjurat locul unde oamenii din Pungesti si activistii si-au construit tabara de rezistenta anti-chevron si nu permite nimanui sa ajunga acolo. In zona au aparut si utilajele companiei Chevron care, cel mai probabil, vor sa se instaleze pe terenul pe care il detin. La fata locului au fost aduse si ambulante, in tensiunea dintre jandarmi si localnici, un batran din Pungesti, cardiac, avand nevoie de ingrijirea ambulantierilor. Oficial, nici prefectul Radu Renga, dar nici jandarmeria nu au oferit nicio informatie despre aceasta interventie si scopul ei.

Jandarmii au actionat fãrã milã la Pungesti în aceastã dimineatã! La ora 5,30, Zina Domitian a fost ridicatã de fortele de ordine si dusã în duba Jandarmeriei. Femeia a apucat totusi, ca din dubã, sã sune un avocat din Bucuresti, pe Dumitru Badragan care, la rândul sãu, a declarat: “Am fost sunat în jurul orei 6,00 de cãtre Zina Domitian care mi-a spus cã a fost bruscatã si lovitã cu bocancii de cãtre jandarmi. Ea si-a apãrat capul cu mâinile, în timp ce acestia o loveau încontinuu. Motivul pentru care au ridicat-o a fost acela cã trebuia identificatã! La 7,30 m-a sunat si Constantin Paslaru si acesta fiind dus în duba Jandarmeriei, invocându-i-se legea care contine prevederi despre adunãrile publice, jandarmii mergând pe ideea cã acolo ar fi fost o asemenea adunare. Nu e posibil sã se procedeze asa”, a spus avocatul bucurestean Dumitru Badragan. Interesanta este tactica pe care jandarmii au avut-o, pentru a-i dispersa pe protestatarii din tabãra de la Pungesti: i-au scos, unul câte unul din tabãrã, pentru ca ei sa nu se mai poatã mobiliza împreunã. Forma brutalã cu care au actionat asupra unora dintre protestatari a avut rolul de a-i speria pe oameni, iar acestia sã nu mai încerce sã opunã rezistentã. Trebuie spus cã tabãra protestatarilor era pe terenul privat al unui pungestean, Eugen Iosub, cãutat si el de jandarmi.

UPDATE 7.55

Jandarmii au ridicat-o pe Mariana Morosanu, fata lui Costica Spiridon, cea care a vorbit in direct la Realitatea TV in aceasta dimineata. Totodata, a fost ridicat de jandarmi Marius Ignat si Gheorghe Munteanu (81 de ani). Incet-incet sunt ridicati toti liderii Miscarii de Rezistenta, iar in prezent este cautat proprietarul terenului unde este amplasata Tabara de Rezistenta, Eugen Iosub. Retinerile s-au facut, se pare, ca urmare a avarierii  unei masini a Jandarmeriei de catre protestatarii nemultumiti de interventia fortelor de ordine. Mai precis pretextul atacului a fost ca s-a spart un geam al unei dube a Jandarmeriei. Oamenii din Pungesti spun ca au fost fugariti prin padure de jndarmi cu funiile, fiind prinsi si loviti la picioare. In fata a circa 100 de oameni din Pungesti, se afla acum, conform spuselor celor din Tabara de Rezistenta, in jur de 1000 de jandarmi. Jandarmeria Romana a trimis un comunicat pe care vi-l prezentam in intregime.

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE                                                                                     02 .12. 2013

J A N D A R M E R I A   R O M Â N Ă                          

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

In vederea informării corecte şi oportune a mass-media, precum şi a opiniei publice, Jandarmeria face următoarele precizări:

–  efective ale Jandarmeriei sunt prezente pe raza comunei Pungeşti judeţul Vaslui pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică;

– misiunea Jandarmeriei este de a asigura un climat de normalitate în zonă pentru prevenirea oricăror incidente ce pot duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, asigurarea fluenţei circulaţiei pe căile de comunicaţii, precum şi prevenirea comiterii oricăror fapte antisociale;

– pe timpul deplasării efectivelor către localitatea Pungeşti, în apropierea localităţii Siliştea, un grup de aproximativ 100 de persoane a blocat drumul judeţean din localitate, fiind necesară acţiunea jandarmilor în vederea deblocării căii de acces;

– persoanele în cauză au avut un comportament ostil la adresa forţelor de ordine, pe timpul acţiunii pentru deblocarea căii de acces, un autovehicul din dotarea Jandarmeriei fiind avariat;

– 7 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui în vederea identificării acestora şi stabilirii condiţiilor în care s-au produs evenimentele în care aceştia au fost implicaţi.

 

Activitatea Jandarmeriei se va desfăşura in continuare, in conformitate cu atribuţiile legale, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, acţionându-se totodată cu fermitate şi echidistanţă împotriva oricăror încălcări ale legii.

 

 

Compartiment informare şi relaţii publice

UPDATE 7. 25

La aceasta ora, jandarmii care depasesc de circa sapte ori numarul protestatarilor au izolat complet Tabara de Rezitenta din Pungesti si nimeni nu poate patrunde acolo. Unii dintre cei care au venit in ajutorul oamenilor din tabara s-au strecurat prin padure, pe deal, dar si de acolo jandarmii i-au intors si i-au insotit pana in lvanesti, inclusiv pe jurnalistii care au incercat sa ajunga in tabara. Mariana Morosanu, una din protestatarele din Pungesti a declarat ca jandarmii au blocat accesul celor din tabara, i-au evacuat, bruscandu-i si lovindu-i. Liderii Miscarii de Rezistenta, Zina Domintean si Constantin Paslaru, au fost ridicati de jandarmi si bagati in dube, precum si mai multi protestatari din corturile instalate in tabara. In prezent sunt doua victime care au ajuns la Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, unul fiind Costica Spiridon cu lipotimie, in urma unui atac de panica, iar cealalta victima fiind tot un protestatar din Pungesti, care acuza dureri abdominale, dupa ce, spune el, a fost lovit de jandarmi. Oamenii din Tabara de Rezistenta din Pungesti, care au mai ramas foarte putini, sunt legitimati si ridicati rand pe rand si apoi transportati la Vaslui cu dubele Jandarmeriei. Am incercat sa vorbim cu prefectul Radu Renga, cu purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, cu purtatorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, insa nimeni nu raspunde la telefon pentru a oferi o explicatie despre abuzurile grave comise de jandarmi asupra celor din Pungesti. Utilajele Chevron, pazite de jandarmi, au ajuns pe terenul unde se va instala sonda de foraj pentru explorarea gazelor de sist iar paza lor este asigurata de jandarmi. Vom reveni cu amnunte, foto si filme din zona de conflict de la Pungesti.

UPDATE 6.25

In Tabara de Rezistenta jandarmii, foarte multi la numar, au patruns in forta in protestatari, au intrat pe terenul privat unde se afla ridicata tabara si au inceput sa-i ridice si sa-i bage in dube. Costica Spiridon, unul dintre protestatarii din Pungesti, care este cardiac, a fost bruscat de jandarmi si a lesinat. Acum este in ambulanta si i se acorda ingrijiri. Jandarmii au blocat drumul spre Pungesti cu un gard si nu au permis nimanui sa intre in zona, nici macar presei. Inca o ambulata se indreapta acum spre Tabara de Rezistenta, semn ca acolo mai sunt si alte victime. Jurnalistii prezenti la fata locului au fost opriti de jandarmi la intrarea in satul Silistea si nu li s-a permis accesul, jandarmii motivand ca este o masura pentru protectia lor, a jurnalistilor. Li s-a indicat sa mearga la Primaria Ivanesti unde se afla un punct de informare. In prezent nici prefectul Radu Renga, nici purtatorul de cuvat al Jandarmeriei Vaslui, nu raspund la telefon. Nicio autoritate nu da explicatii despre ce se intampla in Tabara de Rezistenta, care este izolata complet, inconjurata de sute de jandarmi, iar oamenii de acolo sunt luati pe sus si dusi in dube. Utilajele firmei Chevron au ajuns deja in Pungesti si se pregatesc de a intra pe terenul unde vor ridica sonda.

UPDATE  5.45

La orele 5.30 au plecat spre Pungesti utilajele, masinile cu pamant, cu tuburi si multe dube si autocare cu jandarmi. In total, coloana are cam trei kilometri lungime si numara 45 de masini.  Din informatiile noastre venite dinspre Tabara din Pungesti 16 dube de jandarmi (si mai continua sa vina dinspre Puiesti), au ajuns deja si au intrat in forta in protestatarii care au sosit in Tabara de Rezistenta. Acestor forte impresionante de jandarmi li s-au alaturat mai multe masini de politie, pompieri, ambulante. Stirea venita dinspre Pungesti este ca se vor pune tuburile, se va face un pod, utilajele vor intra pe teren si va fi instalat un gard protector.

Chevron si Jandarmeria au pornit in toiul noptii un nou asalt la Pungesti

Astazi, la orele 3.30 Chevron si Jandarmeria s-au mobilizat si vor  pleca in curand spre Pungesti unde vor intra in forta pentru a aduce utilajele si a instala sonda de explorare a gazelor de sist. La orele 3.00 deja in zona Lipovat, din comuna Munteni de Jos, la intrarea in Vaslui dinspre Barlad, utilajele au inceput sa fie turate, iar la cealalta intrare in Vaslui, in Zona Industriala, asteapta forte impresionante de jandarmi cu autocare, dube si alte masini, pentru a-i insoti la Pungesti. De cealalta parte, oamenii din Tabara de Rezistenta din Pungesti si din satele Silistea, Armasoaia si comune invecinate s-au mobilizat si se strang in fata terenului unde Chevron vrea sa instaleze sonda. Din Barlad, Vaslui, Negresti, Bacesti, au plecat spre Pungesti zeci de oameni sa vina in sprijinul celor din Tabara de Rezistenta. Va vom tine permanent la curent cu evolutia starii conflictuale ce sta sa izbucneasca in cursul acestei dimineti la Pungesti.

 

1 Comment
  1. dans says

    sa moara copii jandarmilor primii de cancer…! asa cum i-a blestemat preotul…. blestematii fratilor romani pe jandarmi, asa incit sa le mearga rau si sa nu se poata bucura de banii minjiti cu care sunt platiti pe spatele romanilor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php