GAZE DE ŞIST. Trei oraşe americane au interzis fracturarea hidraulică

1 435
Fracturarea hidraulică, interzisă în trei oraşe americane

Fracturarea hidraulică, interzisă în trei oraşe americane / FOTO: americanprogress.org

Boulder, Lafayette şi Fort Collins, trei oraşe din Colorado, au votat măsuri ce suspendă sau interzic direct tehnica fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor şi petrolului. Un al patrulea oraş, Broomfiled, a respins, la limită, un moratoriu asemănător.

În Fort Collins, 56% dintre alegători au votat pentru interzicerea pe termen de cinci ani a fracturării hidraulice, în ciuda unei rezoluţii a consiliului local care cerea votanţilor să respingă moratoriul.

Fracturarea hidraulică este o tehnică utilizată pentru valorificarea zăcămintelor de hidrocarburi (gazoase sau lichide) aflate în şisturi (roci laminate) din zona continentală sau maritimă constând în injectarea cu mare presiune a unei importante cantităţi de apă amestecată cu nisip şi compuşi chimici în scopul fragmentării rocilor pentru a elibera gazul natural existent în acestea.

Ecologiştii atrag atenţia că această tehnică nu este sigură şi poate cauza contaminarea apei din pânza freatică sau poate genera cutremure.

Mai multe state americane au adoptat reguli stricte pentru acest gen de exploatări. New York-ul a interzis tehnica, iar unii cred că statul Colorado este acum câmpul de luptă dintre companiile de energie şi ecologişti.

Preşedinta Colorado Oil and Gas Association a declarat că referendumurile reprezintă doar o rundă din multele runde ce vor urma. Tisha Schuller a mai spus că în Boulder şi Lafayette, voturile au fost mai degrabă simbolice, ţinând cont că cele două localităţi nu au activitate recentă în domeniul exploatării prin fracturare hidraulică.

În vreme ce ecologiştii sunt încurajaţi de rezultatul votului, reprezentanţii industriei eneregtice spun că ei sunt cei care au motive să fie mulţumiţi.

Ultima victorie a industriei a fost înregistrată în California, în septembrie, după ce guvernatorul Jerry Brown a semnat o lege care permite fracturarea hidraulică.

de pe realitatea.net

1 Comment
  1. dan says

    Exact ca la noi-politicieni corupti,cumparati,ignora vointa majoritatii

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php