Rusia ATACĂ Ucraina. Zelenski decretează LEGEA MARȚIALĂ

1 1.241

ACTUALIZARE 6: După ce Rusia a înaintat cu atacurile și a distrus o mare parte din țară, Volodomir Zelenski a acuzat că Ucraina e lăsată singură în fața invaziei Rusiei și că nimeni nu susține țara pentru a intra în NATO.Toată lumea se teme să ne ofere garanții să intrăm în NATO și adevărul este că nimeni nu ne vrea în Alianță, a acuzat, astăzi, Zelenski.

ACTUALIZARE 5: Orașul Melitopol, unul dintre orașele mari ale Ucrainei, a fost cucerit de ruși. După o noapte de bombardamente, în această dimineață tancurile rusești defilau prin centrul orașului. Este o nouă lovitură grea pentru Ucraina, orașul Melitopol având unul dintre cele mai mari aeroporturi din țară și reprezenta un punct strategic.

ACTUALIZARE 4: Ruşii au capturat centrala nucleară de la Cernobîl. Centrala nucleară de la Cernobîl a căzut în mâinile ruşilor după lupte grele cu forţele din Ucraina. Anunţul a fost făcut, potrivit Reuters, de Mykhailo Podolyak, consilier al biroului prezidenţial ucrainean.”Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranţă după un atac total inutil al ruşilor. Aceasta este una dintre cele mai grave ameninţări din Europa de astăzi”, a declarat Mykhailo Podolyak, citat de Hotnews.ro.Anterior, consilierul Ministerului de Interne Anton Gerashchenko anunţase că lupte au loc în apropierea depozitului de deşeuri nucleare de la Cernobîl, după ce forţele ruse au intrat din Belarus.”Trupele ocupanţilor au intrat în zona centralei de la Cernobîl din Belarus. Membrii Gărzii Naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă acerbă. Dacă depozitul ar fi distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarus şi ţările UE”, a declarat oficialul.

ACTUALIZARE 3: Forțele ruse au pătruns în regiunea Kiev, dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare, a anunţat joi Serviciul ucrainean de pază a frontierei într-un comunicat, citat de AFP.

Grănicerii, fără a preciza natura acestei incursiuni terestre, au adăugat că ea a avut loc prin postul de control Vilcia, situat la circa 150 km nord de capitala ucraineană.

O jurnalistă de la France Presse a constatat prezenţa mai multor elicoptere fără însemne de identificare zburând în grup la joasă altitudine deasupra unei suburbii a Kievului, capitala ucraineană.

Informaţii neconfirmate relevă că acest zbor grupat provine din Belarus. Ministerul Apărării din Belarus, ţară aliată cu Rusia, anunţase închiderea de la ora 09:00 GMT a spațiului aerian belarus deasupra frontierei ucrainene, în sud, cu scopul de a “garanta securitatea utilizării spaţiului aerian” al ţării.

„Trupele ruse au încălcat graniţa de stat. Echipamentul de război al inamicului a trecut prin punctul de frontiera Vilcia”, a indicat Serviciul ucrainean de frontieră’, citat de EFE, potrivit căruia armata ucraineană s-a confruntat cu forţe armate ruseşti.

În același timp, au apărut imagini filmate în care se văd coloane imense de mașini care vor să plece din Kiev 

ACTUALIZARE 2: Două nave militare rusești s-au apropiat de Insula Șerpilor, la mai puțin de 50 de kilometri de Delta Dunării, transmite Evenimentul Zilei. Conform sursei citate, rușii ar fi cerut celor de pe Insula Șerpilor să se predea, însă ucrainenii au refuzat, iar în acest moment se derulează schimburi de focuri între combatanți.
Pe Insula Șerpilor, care nu este locuită, se află mai mulți cetățeni ucraineni. Conform informațiilor prezentate de posturile de televiziune, ocupanții navelor ar fi solicitat luptătorilor ucraineni din Portul Ismail să se predea.România a cedat Insula Șerpilor ucrainenilor în urma „Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” din 7 iulie 1997. 

ACTUALIZARE 1: Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărările aeriene ucrainene au fost neutralizate, la numai trei ore de începerea atacului. Anterior, Ministerul a declarat că arme de precizie au fost folosite doar pentru a neutraliza infrastructura militară și forțele aeriene ucrainene, potrivit Știripesurse.

Preşedintele rus V. Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. „Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.

Explozii puternice au fost auzite joi în oraşul portuar Mariupol, în estul Ucrainei, la scurt timp după ce Putin a anunţat o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit unor jurnalişti de la AFP.

Preşedintele Ucrainei, V. Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, V. Putin, a declarat în zori începerea unei operaţiuni militare în Ucraina, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

foto: Forbes

1 Comment
  1. Decebalus per Scorillo says

    Nu inteleg care e rostul acestei invazii? Un regim marioneta al Moscovei la Kiev nu va fi recunoscut de nimeni…sau poate doar de China, Cuba, Coreea de Nord si altele asemenea…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php