Avatarurile Uniunii Sovietice. O poziție față de invazia Rusiei în Ucraina

5 1.990

Editorial de Florin DOBRESCU

Invadarea Ucrainei este un fapt împlinit. De mai bine de 24 de ore, Rusia a declanșat cea mai amplă operațiune militară de pe continentul european din 1945 încoace. În răspărul tuturor principiilor dreptului internațional, pentru a nu știu câta oară în istorie, Rusia nu-și dezminte apucăturile și își arată încă o dată incompatibilitatea cu tot ceea ce se cheamă civilizație, umanitate, evoluție. O reminiscență a spiritului barbar în plin secol XXI.

Omenirea întreagă asistă neputincioasă cum un dictator declanșează o ofensivă generală, cu nimic diferită ca forță de distrugere cu aceea utilizată împotriva structurilor teroriste din Siria, dar de astă dată împotriva unui stat care nu a schițat nici o agresiune împotriva Rusiei. Anterior declanșării ostilităților propriu-zise, am asistat la punerea în scenă a întregulului arsenal al tehnicilor de diversiune și dezinformare prin care NKVD/ KGB a dus vechea Mașkirovkă rusească pe culmile unei diabolice perfecționări. Am revăzut, la scara termporară a câtorva zile, toată capacitatea de înșelătorie și minciună utilizată de defuncta URSS de la nașterea ei și până la decesul din 1991.

Ca într-o absurdă distopie cinematogafică, pe parcursul zilei de ieri, în timp ce orașele ucrainene erau bombardate cu rachete, aviație și artilerie grea, imaginile cu blocuri distruse și oameni sfârtecați nemaicontentind să umple de oroare agențiile media, la televiziunea rusă, ministrul rus al apărării și șeful Dumei de Stat anunțau, senini, că nici un civil nu are de suferit de pe urma intervenției.

Iar seara, cetățenii ruși care manifestau pașnic la Moscova și Sankt Petersburg, împotriva agresiunii, erau zdrobiți de trupe speciale, arestați și încărcați în dubele regimului de la Kremlin. Un comunicat al guvernului rus avea să anunțe că protestatarii au fost arestați deoarece… nu respectaseră regulile de combatere a pandemiei Covid… Și pentru că, desigur, manifestația nu fusese autorizată (pentru necunoscători, în Rusia sunt autorizate doar manifestațiile favorabile dictatorului).

Demențiala ofensivă nu s-a limitat la enclavele Lugansk și Donețk. Astă noapte, ucrainenii apărau cu greu Kievul și Harkovul, Odessa era bombardată, iar Cernobîlul fusese ocupat încă din timpul zilei. Grănicerii din mica garnizoană aflată pe Insula Șerpilor, după ce au respins un prim desant al trupelor ruse, au fost măcelăriți până la unul în bombardamentul care a rășluit mica stâncă aflată la doar 45 de km de frontiera României, și care acum e ocupată de trupe rusești.

La orele nopții, informații din surse sigure ne comunicau că în orașele ocupate deja, rușii efectuau ample operațiuni de identificare și arestare a studenților naționaliști, invocând intens termenul “denazificare”. Vă sună cunoscut? Nouă, celor care am avut bunici sau părinți anticomuniști, da, căci ne aduce aminte de siniștri ani de după 1945…

Este util de știut acest aspect, în condițiile în care, cu tristețe am observat că există, în aria naționalistă din România, numeroase opinii favorabile regimului lui Vladimir Putin și chiar condamnabilei agresiuni din ultimele două zile.

Greșelile ucrainenilor

Din capul locului vreau să răspund cu anticipație celor care mă vor acuza că susțin Ucraina, stat în care etnicii români din nordul Bucovinei și Bugeac sunt oprimați. Nu este așa. Nu susțin Ucraina și nu am pentru ucraineni mai puțină antipatie decât am pentru ruși. Din punctul meu de vedere, pentru România, Ucraina e doar o Rusie mai mică.

Vreau să fac public, pentru prima oară, un episod pe care îl consider revelator. Cu ani în urmă, când deja frații români din Bucovina de nord erau terorizați de bandele naționaliștilor ucraineni, am cerut camaradului francez Yvan Bennedetti, după părerea mea cel mai reprezentativ și brav naționalist din Europa, ca uzând de autoritatea sa morală să-mi intermedieze un contact cu liderul radicalilor din Ucraina. În numele unor idealuri comune naționaliștilor din toată Europa, speram că voi putea purta niște discuții de pe urma cărora să obținem o schimbare de atitudine față de români. În viața mea nu am putut întâlni o probă de primitivism și lipsă de civilizație precum cea de care a dat dovadă liderul ucrainean, care a respins orice discuție cu românii.

Am realizat încă o dată că nu este nici o diferență între ei și ruși. Și m-am gândit atunci că poate își merită soarta care se întrevedea.

Din păcate însă, mii de oameni nevinovați suferă din greu, plătind încăpățânarea și rigiditatea de care și establishmentul ucrainean a dat dovadă în ultimii ani, refuzând la modul absolut baza de plecare oferită de unele negocieri favorabile supervizate de puterile occidentale, după 2014.

Care-i fața rusului?

Și el anti-rus (nu doar antisovietic) prin vocație, Păstorel Teodoreanu îi dedica oportunistului Mihail Sadoveanu, după 1945, o epigramă în stilul său consacrat: “Sadoveanu filo-rus / Stă cu curul spre Apus, / Să arate-Apusului / Care-i fața rusului…”

Nimic nu s-a schimbat în mentalitatea și temperamentul acestui stat imperialist de sute de ani încoace. Indiferent că a fost țarist, sovietic sau că acum se revendică de la un amalgam grotesc între cele două sisteme, Imperiul Rus și-a arătat în istorie aceeași și aceeași față. Blestemul Rusiei își are originile în Testamentul lui Petru cel Mare. Acolo este cancerul care își aruncă metastazele la sute de ani distanță, până în zilele noastre, făcându-ne să trăim, periodic, spaime de genul celor din 1968, 1992 sau din ultimele 48 de ore.

Panslavismul și idealul găunos al Celei de-a Treia Rome, obsesia a unui mesianism rusesc, himera destinului unui popor menit să creștineze o Europă care era deja creștină de aproape o mie de ani, iată mobilurile neliniștii care parazitează sufletul rus de sute de ani, îmboldindu-l la răstimpuri să iasă din stepele sale și să se reverse, acaparând teritorii ce nu-i aparțin și trecând prin foc și sabie popoare cărora le otrăvesc apoi sufletul și simțirile.

Mișcarea de expansiune rusească, de doi pași înainte și unul înapoi, visează atingerea strâmtorilor Mării Negre. Și, invariabil, drumul lor către Constantinopol trece pe la noi. De aici obsesia de a ne fura teritorii precum Basarabia, de a zădărnici existența între Carpați, gurile Dunării și Pont, a unui stat românesc mare, puternic și dezvoltat.  

Incapabili vreodată să administreze eficient imensul teritoriu întins pe două continente și resursele naturale colosale, încă de la țari, și până astăzi, conducerea imperiului nu a putut oferi altceva poporului rus decât subdezvoltare, mizerie și umilință. La un loc cu o eternă tiranie. În compensație, rușilor li se oferă drogul naționalismului și exaltării misiunii planetare a Maicii Rusia. Și asta este destul pentru un popor care a fost dresat să își idolatrizeze tiranii. Să deții cea mai mare și mai bogată țară de pe glob, iar poporul tău să trăiască într-o mizerie de ev mediu, dar să aloci resurse exorbitante invadării unui stat vecin, mi se pare ceva de neconceput.

În fine, în raționamentul invocat de Putin pentru invazie s-a făcut recurs la argumente istorice. Strict istoric vorbind, Putin are dreptate: acele regiuni au aparținut, cândva Rusiei. Ceea ce nu înțelege el este faptul că trăim în secolul XXI și că există tratate internaționale, un întreg sistem al dreptului internațional, iar frontierele nu se mută prin metode desprinse din alte epoci ale Istoriei. Și noi, românii, avem de revendicat teritorii ce ne-au aparținut, și alte state de asemenea. Dar dacă fiecare țară ar utiliza forța armată pentru a-și alipi provincii care cândva i-au aparținut, pământul ar deveni teatrul unui răboi global.

Creație a școlii KGB-iste de diversiune a lui Andropov, Putin, asemenea celorlalți roboței care alcătuiesc conducerea de la Kremlin, s-a priceput de minune a specula găunoșenia unui Occident vulnerabilizat de propriile sale păcate. Inteligența lui de nevăstuică a înțeles repede că națiunile europene nu digeră ideologia neomarxistă și terorismul intelectual promovat de elitele degenerate de la Bruxelles și Washington. Și astfel, Putin a pus în scenă cel mai mare spectacol de balet diversionist al KGB-ului din ultimele decenii: acela al unei Rusii pravoslavinice, salvatoare a identității creștine a Europei aflate, altminteri, într-un real pericol. Evident că totul nu este decât circ, dar este incredibil cum a reușit să seducă mișcările naționaliste europene și pe mulți conservatori creștini, mai ales pe cei din țările dominant ortodoxe.

De altfel, reactivarea Bisericii Ortodoxe Ruse sub control NKVD și folosirea ei ca vector de expansiune a intereselor rusești nu este o idea nouă. Ea a fost pusă în aplicare de Stalin în anii războiului, fiind cu succes utilizată astăzi de de țarul criptosovietic de la Kremlin. Motiv consistent de a privi cu maximă rezervă orice demers al Ortodoxiei ruse în aceste vremuri ale diversiunii generale.

În ultimele sale intervenții publice, Putin a arătat că este deranjat de prezența României și Bulgariei în NATO. Aceste țări au intrat în alianța nord-atlantică urmare a dorinței popoarelor lor. Este de neînțeles cum acest om își permite să facă imixtiuni în deciziile interne ale unor state independente, doar pentru că până acum 33 de ani, ele se aflau în sfera sa de influență.

Da, suntem în NATO și trebuie clarificat că pentru noi nu exista altă soluție la acea vreme. După sufocanta îmbrățișare de 45 de ani a Rusiei, încheiată sângeros cu vizita a 30.000 de turiști în Decembrie 1989, precum și cu un război devastator pe malul Nistrului, în 1992, pentru o țară ca România, ca și pentru Polonia sau Țările Baltice, nu exista în anii de după 1990, după cum nu există nici acum, o alternativă geostrategică la NATO. Iar ceea s-a întâmplat în 2008 în Georgia, în 2014 în Crimeea, iar acum în restul Ucrainei, arată cde ce era necesară intrarea noastră în NATO și într-un pateneriat strategic pe termen lung cu americanii. Altfel, România era astăzi și ea o găură neagră, spațiu al terorismului, traficului de arme și carne vie, așa cum sunt Republica Nistreană, Abhazia și celelalte enclave rusești de pe teritoriul fostei URSS.

Putin și avatarurile URSS. Mă tem de ruși și când îmi fac daruri…

Imediat după declarația live de recunoaștere a republicilor Lugansk și Donețk, am primit de la cunoscuți mesaje în care mi se sublinia cu entuziasm afirmația lui Putin precum că Stalin a atribuit Ucrainei teritorii care aparțineau României. Unii au exclamat chiar că este o declarație istorică de recunoaștere a dreptății noastre în nordul Bucovinei și în Bugeac. Și nu puțini sunt cei care cred în fumigenele lui Dughin, prin care lăsa să se înțeleagă că o schimbare de ax geopolitic din partea României i-ar putea aduce acesteia Basarabia, ca un favor din partea Rusiei.

Să te mai încrezi în cuvântul rușilor, după experiențele avute în ultimele două veacuri și jumătate, indiferent că Impreiul Rus a fost țarist sau sovietic, denotă o acută carență în ceea ce privește facultatea Memoriei. Dacă cineva te-a înșelat o dată, este de condamnat. Dar când după atâtea experiențe continuă să te înșele, de condamnat ești doar tu. Nici un tratat sau alianță avute cu rușii nu au fost vreodată respectate, nici o promisiune făcută nu a fost onorată, teritoriul românesc a fost, pe rând, teatru de război, zonă de ocupație, gubernie anexată, spațiu de experiențe demografice de depopulare sau înlocuire cu alte grupuri etnice, spațiu de rusificare agresivă a elementului românesc și de jaf sistematic.

Dar ce relevanță ar putea avea cuvintele aruncate de un Putin cu privire sticloasă, la miez de noapte, într-un delirant discurs, când nu mai devreme de vara trecută, același Putin susținea fără rușine că, în iunie 1941, România și Germania au atacat fără motiv URSS, nepomenind nimic de raptul rusesc al Basarabiei din anul anterior. Când, în repetate rânduri, același Putin a declarat că destrămarea URSS a constituit „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului al XX-lea”, ba mai mult, „a fost dezintegrarea Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică” (recunoscând deci identitatea dintre cele două concepte statale).

Nu mai vorbesc că an de an, Ambasada Rusiei la București declară că Armata Roșie ne-ar fi eliberat de naziști, motiv pentru care ar trebui să le fim și azi recunoscători. Să fii naționalist, să ai în urma ta martiri ai Rezistenței împotriva comunismului sovietic și să accepți aceste ofense, înseamnă să ai mari probleme de discernământ.

Dar ce să facem cu miile de basarabeni morți, răniți sau dezrădăcinați în 1992, când pentru a preveni o unire a Basarabiei cu Țara Mamă, Armata a 14-a Rusă de ocupație de pe Nistru, care și astăzi e se află acolo, a făcut în Moldova exact ceea ce face Putin astăzi în Ucraina? Ce să zicem despre instabilitatea pe care serviciile secrete ruse au întreținut-o în ultimele trei decenii în Republica Moldova, tocmai pentru a împiedica orice apropiere decisivă a ei de România?

Putem uita toate acestea? Evident că nu. Și de aceea, orice vorbă a lui Putin ori a ciracilor săi, precum penibilul Dughin, sunt vorbe în vânt.

În ultimă instanță, politica lui Putin de a reabilitare a tuturor simbolurilor fostei Uniuni Sovietice, inclusiv reactivarea cultului lui Stalin, de reabilitare URSS, care ne-a ocupat, ne-a exterminat elitele, ne-a violat femeile și ne-a jefuit resursele, furând de la păduri, grâne, uraniu și până la ceasul de la mâna omului de pe stradă, constituie o declarație de război la adresa Memoriei poporului român și, implicit, a Identității acestuia. Ca să nu mai vorbesc de o jignire a memoriei celor ce au luptat în Rezistență împotriva tocmai a ciracilor manevrați din spate de Uniunea Sovietică.

Fie ca Dumnezeu să oprească nebunia acestui război absurd, a cărei rațiune este doar nebuia unui sistem dictatorial și obsesia de a-și prezerva o supremație pământească efemeră. Să ne rugăm pentru acei ce suferă și mor în aceste momente. Să ne rugăm pentru pace!

5 Comments
 1. Moraru+Ionut says

  Nu o sa ii imbratisez pe ucrainieni acum dupa ce ne-au prigonit romanii ani de zile pe toate planurile si ne-au luat teritoriile! Chiar nu. Nu va duceti iar dupa fenta ca la Plandemie. Ucraina este condusa de un actor evreu si apartine lui Rothchild care i-a cumparat datoriile. De acolo prin circoteca audio-video-fake-news-holograme trebuie dislocata populatia si in acelasi timp sa vina cei care vor popula Noul Israel. Care or fi aia? Ca Sighetul Marmatiei de langa granita deja a devenit oras evreiesc. Alt scop e instaurarea LEGII MARTIALE in toate tarile si atunci pot sa faca orice, sa va ia casele, sa va bage la puscarie, sa va opreasca conturile, etc. Iar inghititi narativul oficial fara sa clipiti? Putin e nebun si dictator! Hai ca e amuzant! E parte din plan, nu e nebun, nebunii sunt in spatele lui, se afla in vest si se numesc Schwab and shit.
  P.S. Care a fost prima grija a autoritatilor romane fata de refugiatii din Ucraina? Nu masa, nu casa, dar cum ii vaccineaza. Treziti-va odata!

 2. Injectia finala says

  Sunt troli ce suiera serpeste
  Se dau in WIND sa pape peste
  Stapanul tar ii casapeste
  De nu’l asculta toti orbeste

  Putinofilii ma dezgusta
  Putin, apocaliptica lacusta
  Distruge tot pe unde trece
  Un ucigas cu sange rece

  Genocidar anticrestin
  Necrutatorul asasin
  La Nemiloasa Judecata
  Va atarna de beregata ?

 3. Injectia finala says

  Domnule X, iti faci iluzii

  Tarul Putin e printre cruzii
  Cei mai salbatici ai lumii noi
  A dovedit’o la el si’afara
  Ducand razboaie ca o fiara

  Oricand ne poate ataca pe noi
  In ochii lui, suntem gunoi
  Nu’i crestin, ci batran vulpoi
  Ce ne’ar preface in noroi

  Nicio nadejde, e’un criminal
  De Craciun, in Cecenia
  S’a dus cu’un pumnal

  Grozni fu ras de pe pamant
  Desi facuse legamant
  Sa’I lase pe luptatori sa plece

  Tarul rosu n’are nimic sfant !

  +++

  PUTIN, ORBAN…

  Si’acesti lideri „patrioti”
  Ticalosi si groaznici hoti
  Ne batjocoresc, acasa
  In BASARABIA frumoasa

  Si’n Ardealul stramosesc
  Vor doar steagul unguresc
  Ne baga pumnul in gura
  In propria batatura
  Semetiti si plini de ura

  Astia’s lideri patrioti ?
  Ucigasi, profund netoti
  TCHEKA lca pe Romania

  Unde’ati spanzurat mandria ?

  Iata, mortii ies din glia
  Jertfei, cu spadele’n mana
  Sa ne apere iar Neamul si familia

  Si tot ce’i sfant in Patria Româna !

  +++

  PUTIN PE GRUMAZ

  PUTIN FACE MARE HAZ
  CA NE’APASA PE GRUMAZ
  AGENTII LUI IN MOLDOVA
  BAT DE N DECENII TOBA

  CA SA NE UITAM SI LIMBA
  SI SUFLETUL SI TRECUTUL
  SA VISAM SA TRECEM PRUTUL
  SA LASAM PE RUSI SI SCARBA

  SA NE CALCE IN PICIOARE
  CHIAR SI’N ROMÂNIA MARE
  UNDE TOTU’I INFESTAT
  DE KGB UL BLESTEMAT

  CE’ATAT DE TARE NE’A SLABIT
  CA SI VESTUL NE’A COTROPIT
  SI’MPREUNA NE’AU NIMICIT
  IN LUME, NE’AM TOT RISIPIT

  AVORTURI, CRIME, FARADELEGI
  IMPUSE CRUNT DE VENETICI
  ROMÂNI, DOMNULUI BINE SA’I SLUJIM
  TARA SA NE’O RECUCERIM !

  +++

  ELEV PUTIN

  Elev Putin, noi te’am format
  La Davos, si te’am transformat
  Din mic agent, in sef de Stat
  Ce joaca cum i’am ordonat

  Un tar perfid, rau, imparat
  Peste Imperiul Blestemat

  Pe care l’ai vrut vaxxinat

  Si la un semn, razboi pornesti
  Multimi de ortodocsi zdrobesti
  Esti, tarule, toxic pion
  De ai putea, cu un creion
  Ai sterge tari, cu ai tai „frati”
  Profund, complet satanizati !

 4. Injectia finala says

  Sincere felicitari, Florine frate !
  Ai scris Editorialul cel mai clar, mai profund, dens si zguduitor pe care l’am citit despre Rusia.
  Ca unii nationalisti europeni sa se insele atât de amarnic in privinta tarului Putin, personaj diabolic, raufacator, anticrestin, tortionar, genocidar, cu nenumarate cohorte de victime, ma lasa fara glas.

  Cât de disperati pot fi
  Pentru a’l slavi
  Pe un tar abject
  Ce se bate’n piept
  Ca’i tare, destept
  Dar declanseaza
  Razboaie de groaza
  Tine sub papuc
  Un imperiu mut
  Si’arunca gogosi
  Ii umileste
  Pe cei credinciosi
  Lui Schwab, aplecat
  Zice raspicat:
  Tot Imperiul nostru (! ?!)
  EU l’am vaxxinat

  Slujitorul vostru
  Sunt, neconditionat !

 5. Adrian says

  Dl. Dobrescu, povestea cu cei 13 grăniceri ucrainieni uciși de ruși pe Insula Șarpelui, este propagandă ucrainiană, jidanul Zelensky nu e străin de cacialmaua asta. Nu vă aventurați în a avea o poziție antirusă vizavi de ucrainieni. Minciunile curg puhoi din ambele direcții, și de la ruși și de la ucrainieni. Cei 13 grăniceri ucrainieni au fost de fapt 82, s-au predat rușilor și au fost debarcați la Sevastopol. Verificați.
  Ce mi-e mie rusul sau ucraineanul, același aluat ! Să ne doară de Moldova, de românii care trăiesc în teritoriile ocupate de ruși/ucrainieni !
  Întrebarea este : avem noi lideri politici care să profite de situație în folosul Moldovei și al României ?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php