Memoria Rezistenței în Dâmbovița. Activități comemorative la sfârșitul săptămânii trecute

0 1.124

Luptătorii anticomuniști din județul Dâmbovița au fost comemorați sâmbătă 5 septembrie 2020, la Moreni și Izvoare, localități unde se găsesc două monumente legate de lupta națională anticomunistă. Manifestările au fost organizate de Fundația Redarea Istoriei, avându-l ca președinte pe dl Mihai Virgil Păun, în colaborare cu AFDPR Dâmbovița și cu participarea unei delegații a Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.

La Moreni, pe unul din dealurile ce străjuiesc localitatea, o impunătoare și masivă cruce de beton, construită în 1936 de legionarii din zonă (cei mai mulți din ei îngroșând ulterior rândurile Rezistenței anticomuniste), a fost doborâtă cu ajutorul utilajelor, nu în timpul regimului comunist, ci în 1999, de niște vandali. Aproape două decenii monumentul a rămas prăbușit, până când, revenit de pe alte meleaguri, dl Mihai Dumitrescu, urmaș de luptător anticomunist, a luat inițiativa reparării și restaurării sale, pe propria cheltuială. Astăzi, crucea de la Moreni străjuiește din nou pe culmea înaltă, într-un peisaj de basm. La inițiativa d-lui Leontin Auziac, vechi militant naționalist de după 1989, câțiva localnici au refăcut platforma monumentului și stâlpii cu lanțuri din jurul său.

Aici a avut loc sâmbătă ceremonia religioasă de pomenire a tuturor celor care au luptat și s-au sacrificat în Rezistența anticomunistă, oficiată de un preot. Au vorbit domnul Mihai Dumitrescu, cel căruia i se datorează restaurarea monumentului, care a evocat contextul istoric în care a fost construită crucea în interbelic, precum și greutățile întâmpinate în repararea acesteia. Dl Florin Dobrescu, reprezentantul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a mulțumit dâmbovițenilor care fac eforturi pentru a menține vie memoria celor care s-au sacrificat în lupta anticomunistă.

A urmat deplasarea participanților la Izvoare, localitate situată la vest de Târgoviște, unde au ridicat un monument pe locul unde, la 4 februarie 1950, studentul Traian Marinescu Geacu, luptător în Rezistența armată, a fost executat de Securitate pentru a înspăimânta localnicii. La acest monument, căruia la inițiativa d-lui Mihai Păun i-a fost adăugat un soclu nou, s-a desfășurat o slujbă de comemorare, oficiată de cei doi preoți din sat. A vorbit părintele paroh, care a evocat personalitatea lui Traian Marinescu și a subliniat importanța jertfei sale pentru neam și credința strămoșească. Dl Mihai Păun, rudă cu Traian Marinescu Geacu, a relatat celor prezenți activitatea de rezistență anticomunistă a acestuia, ca membru în grupul colonelului Arsenescu, capturarea și anchetarea lui, iar în final execuția sumară de la Izvoare.

Cei prezenți au mers apoi la sala de reuniuni deținută de dl Mihai Păun în Târgoviște, unde s-au purtat discuții despre viitoarele activități memoriale în județul Dâmbovița.

Ulterior, o parte din cei prezenți au vizitat două obiective cultural-istorice din Târgoviște, respectiv unitatea militară în care au fost deținuți și executați soții Ceaușescu în decembrie 1989 (amenajată ca muzeu) și mănăstirea Dealu, unde se află depus capul domnitorului Mihai Viteazu și unde a funcționat liceul militar unde au învățat personalități precum Corneliu Zelea Codreanu și Regele Mihai I.  

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php