Boris Johnson câştigă alegerile. Urmează finalizarea BREXIT.

0 1.106

Primul ministru Boris Johnson a câştigat vineri o victorie răsunătoare, care îi va permite să încheie trei ani de paralizie politică şi să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană în câteva săptămâni.

„Oamenii din această ţară ne-au dat în această seară un mandat uriaş”, a spus el activiştilor de la sediul Partidului Conservator, potrivit unei înregistrări publicate de Buzzfeed.

„Ne-au dat acest mandat, bineînţeles, pentru că vor să facem un lucru, pe care îl ştiţi cu toţii, vor să finalizăm Brexit-ul.”

Conservatorii au câştigat un număr mare de locuri din aşa-numitul Zid Roşu al Partidului Laburist, reprezentantul „clasei muncitoare”, odată ostilă partidului lui Johnson.

Brexitul, care a spulberat loialităţile partidelor vechi şi a împărţit Marea Britanie pe noi linii de eroare, a fost cauza schimbării. În Zidul Roşu, majoritatea alegătorilor au favorizat părăsirea Uniunii Europene.

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a felicitat imediat pe Johnson.

„Marea Britanie şi Statele Unite vor avea acum libertatea de a încheia un nou acord comercial de proporţii, după Brexit. Acordul are potenţialul de a fi mult mai mare şi mai profitabil decât orice pact care ar putea fi încheiat cu UE”, a scris Trump pe Twitter.

Educat la şcoala cea mai elitistă a ţării şi cunoscut pentru retorica sa bombastică, Johnson, în vârstă de 55 de ani, ar trebui să poată acum să scoată Marea Britanie din UE până la 31 ianuarie, termenul limită actual, dar se va confrunta cu sarcina complexă de a negocia relaţiile viitoare ale ţării cu blocul.

Victoria de astăzi a partidului său marchează eşecul final al adversarilor Brexit-ului, care au încercat să zădărnicească votul referendumului din 2016 prin manevre legislative complexe, dar care n-au putut converti proteste uriaşe anti-Brexit într-o strategie politică coerentă.

Cu rezultate din aproape toate cele 650 de locuri parlamentare, conservatorii au câştigat 361, cea mai mare victorie electorală de la triumful lui Margaret Thatcher din 1987.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php